Economia

De bobines i filats a supermercats Mercadona

Dues fàbriques històriques, Can Domènech d'Olot i la Preparación Textil de Ripoll, desapareixen, i al seu lloc, o en part, s'hi ha començat recentment la construcció de grans superfícies comercials

De produir bobines i filats a contenir els productes de la poderosa cadena Mercadona, dirigida per un dels homes més rics de l'Estat. Això és el que espera a les històriques Construccions Mecàniques Domènech, d'Olot, i la Preparación Textil de Ripoll –que es destinarà també a altres usos.

A principis de gener passat, les màquines ja van enderrocar la fàbrica olotina coneguda pels seus reductors de velocitat per a la indústria que havia tancat portes el 2008 quan hi quedaven poc més d'una trentena dels 140 treballadors que havia tingut en els seus millors temps. Reconvertit el seu sòl d'industrial a comercial a finals del 2011, la instal·lació d'un supermercat era qüestió de temps.

En el cas de Ripoll, a finals de gener també van començar les obres per aixecar –enmig de la polèmica– el Mercadona a l'àmplia zona de la Preparación Textil, que, a més, també preveu, entre d'altres, diferents locals comercials i un espai cedit al municipi. Han passat gairebé deu anys des del juny del 2005 quan l'empresa de filatures tancava i deixava al carrer 153 treballadors. Enrere quedaven també les dècades de prosperitat d'una empresa coneguda com la fàbrica del Pla i que havia arribat a tenir un miler de treballadors.

El cas de Can Domènech d'Olot i de la Preparación Textil de Ripoll són només dos exemples de les indústries que s'han reconvertit. N'hi ha moltes altres que esperen un nou ús. Dos casos més a la comarca de la Garrotxa són el de Filatures Dusol, a les Planes d'Hostoles –tancada des del 2012– i Frigorífics Garrotxa, a Sant Esteve d'en Bas, que també va abaixar persianes el mateix any. La llista, llarga i que s'estén arreu, mostra una de les parts visibles d'aquests anys de destrucció.

Els més antics

L'incert futur de la Burés (i Buretex) d'Anglès

Buretex d'Anglès va tancar les portes l'any 2008 deixant 74 treballadors al carrer després que va vendre al consistori tres de les quatre naus de l'antiga Burés, de la qual era titular. El futur de les instal·lacions del que havia estat un imperi tèxtil continua en suspens després de la seva adquisició per part del consistori per 4,2 milions d'euros i que s'ha convertit en una càrrega financera. Una primera sortida prevista, que era la compra d'una nau a Bonpreu ha acabat al jutjat a causa d'unes càrregues que es desconeixien fins llavors. La Burés tenia 16.000 m² edificats, amb tres naus industrials i altres edificacions de servei, a banda de zona sense edificar i espais verds.

Els darrers casos destacables

Tanquen la Grober de Bescanó i Torraspapel de Sarrià

Una fa pocs mesos que ha tancat i l'altra encara té algun espai operatiu. La tèxtil Grober, de Bescanó, i la paperera Torrespapel de Sarrià de Ter s'afegeixen a la llista d'importants indústries establertes a la demarcació que han tancat portes. És aviat per saber què passarà amb les instal·lacions de la Grober, que tot just al desembre va presentar concurs de creditors, però, de moment, i per evitar que ningú s'emporti la maquinària que hi ha a l'interior, els extreballadors continuen fent guàrdia als afores de l'edifici.

En el cas de Torraspapel, on encara hi ha activitat en alguna de les naus, també és aviat per saber quin futur espera a les importants instal·lacions. Segons explica l'alcalde de Sarrià de Ter, Roger Torrent, el consistori no pot intervenir en aquest espai, que és propietat de l'empresa, i que actualment col·labora amb els propietaris per buscar alternatives dinamitzadores de la zona perquè s'hi mantingui alguna activitat econòmica. En aquest sentit, recorda que ja s'ha parlat amb alguns inversors interessats, però que, en qualsevol cas, es tracta de sòl industrial.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

El PIB de Barcelona supera per primera vegada els 100.000 milions

Barcelona

Les empreses d’ambulàncies s'enfronten al concurs més important

Barcelona
Javier Peña,
director de l’Escola Universitària de Disseny Elisava

“El disseny ha de posar l’usuari al centre, i aquest és avui el planeta”

Barcelona
Jaume Vilanova
President delegat del Col·legi Oficial de Gestors Administratius de Catalunya a Girona

“Amb un gestor administratiu el resultat obtingut serà el més beneficiós possible per al contribuent”

Quines són les grans empreses que atenen les urgències a Catalunya?

barcelona

365 Obrador vol captar altres públics amb noves marques

Barcelona

Datarmony inicia l’expansió internacional a Xile

Barcelona

El debat per internalitzar el servei, en suspens

barcelona
economia

Pacte a Freixenet per l’ERTO que afecta 615 treballadors

barcelona