Empreses

Liven inverteix 4 milions a ampliar la capacitat fabril

El fabricant d'aperitius injectarà 1,5 milions en una fàbrica on es crearan 35 nous llocs de treball. La firma realitza el 60% de les seves vendes als mercats exteriors

El fabricant d'aperitius Liven obrirà una nova planta d'elaboració a la localitat de Puig-reig, on ocuparà 5.000 metres quadrats i crearà 35 llocs de treball. La nova planta suposa una inversió d'1,5 milions d'euros, mentre que 2,5 milions més es destinaran a ampliar línies de fabricació.

Liven, propietat de les famílies Montagut, Mariné, Casals, Costa i Clavell, disposa actualment d'una capacitat de producció d'entre 51 i 56 milions de quilos per any d'aperitius semielaborats i acabats, basats en blat de moro, cereals i patata,

La firma, fundada ara fa 25 anys, té una clara vocació exportadora, com explica el director general de la companyia, Salvador Montagut, i fins a un 60% de les seves vendes, que l'any passat van arribar als 57 milions i enguany és previst que arribin als 70 milions, es materialitzen als mercats exteriors. Com explica Montagut, “volem mantenir el creixement futur sobre tres eixos: la marca pròpia, Zanuy, que suposa un 20% de les vendes; les marques blanques dels grans grups de distribució, un 40%, i la venda a les grans multinacionals alimentàries, als quals venem productes complementaris a la seva oferta, i que suposa un altre 40%.” De les vuit principals marques del món, Liven té com a clients quatre.

La recerca és un dels trets distintius de l'empresa, que l'any 93 fou la primera a fabricar crispetes per a microones. Crispetes, aperitius i snacks, tex-mex, truita de blat, pellet (pasta de farina que es fregeix), productes better for you (baixos en sal o greix), blat de moro i complements per a les sales de cinema... El ventall de Liven és ampli, fruit “de la nostra aposta per la innovació, que l'any passat es va traduir en 57 desenvolupaments nous, dels quals vuit van reeixir i van sortir al mercat”, explica Montagut. A banda d'Europa, són importants per a Liven Àsia i Sud-amèrica. Liven dissenya productes que poden incorporar ingredients com quinoa o pèsol, per posar dos exemples, tot i que “el producte tradicional, tota la gamma d'aperitius i snacks com ara la truita xip, el blat de moro torrat, el pellet o els extrusionats, suposa el gruix del negoci”. El negoci de l'empresa gira al voltant del blat de moro “per la integració vertical: comprem les llavors, les plantem, collim la planta, emmagatzemem el gra i fem l'acabat”. Liven ha jugat el seu paper perquè al mercat de l'aperitiu ara ja siguin habituals versions més saludables dels productes tradicionals, nous sabors o l'èxit que tenen els productes popejats, com les truitetes elaborades amb micropellets, que s'expansionen per temperatura. Amb la seva marca pròpia, Zanuy, Liven s'ha estimat més anar poc a poc per aconseguir un lloc de reconeixement al mercat: “Dedicada al producte tex-mex, com els nachos, Zanuy l'hem posicionada per qualitat, amb un preu que la fa molt competitiva amb poca publicitat.” Liven ha estat distingida pel departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat per la seva planta de biomassa, la més gran de Catalunya, amb 3,5 Mw i capacitat per cremar 5.000 tones cada any.

Les crispetes de les sales de cinema

Un nínxol en què Liven és un proveídor molt important és el de les sales de cinema d'Espanya. Actualment, “el 60% dels cinemes de tot Espanya fan servir el nostre gra per elaborar les crispetes. A més a més, els servim complements com les màquines per elaborar-les, safates i altres”, com explica Salvador Montagut.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

OCDE

L’OCDE eleva tres dècimes la previsió de creixement del PIB espanyol

economia

Banc Sabadell puja a borsa mentre el País Valencià veu perillar la seva seu

barcelona
economia

Els llocs de treball al Vallès Oriental van a l’alça el primer trimestre de 2024

GRANOLLERS
estats units

La Fed no cedeix i manté els tipus en el seu nivell més alt dels darrers vint anys

barcelona
CONFLICTE LABORAL

La plantilla de Llansà talla la N-260 i manté la vaga en defensa dels acords

LLANÇÀ

Roses rep el primer dels nou creuers que hi passaran aquesta temporada

roses

Mig miler de persones demanen reduir la jornada laboral

girona
economia

El BBVA garanteix el seu “compromís total amb Catalunya”

barcelona
economia

Clam per “menys jornada i millors salaris” en un Primer de Maig marcat pel 12-M

barcelona