La discreta elegància del líder empresarial

En la segona i darrera jornada de la Càtedra de Lideratges i Governança Democràtica d'Esade i Caixa Manresa es va posar ahir de relleu més que mai la necessitat de forjar un model de líder empresarial que sàpiga dirigir equips i tingui categoria moral. Pel president de Spanair, Ferran Soriano, és el líder el que s'ha d'adaptar a l'equip i no a la inversa i «els líders no han de tenir privilegis». En aquest sentit, el directiu va explicar que en la nova seu de Spanair a Barcelona no hi ha despatxos ni cotxes d'empresa ni places d'aparcament gratuïtes «ni per al director general ni per a l'aprenent de comptable». Soriano també va parlar del talent (o millor dit, de la falta de talent) i el compromís dels membres de l'equip que ha de comandar el líder, i va admetre que, a vegades, dóna més garanties d'èxit el compromís que no pas el talent. Pel secretari general d'Esade, Marcel Planellas, dos dels grans reptes del lideratge empresarial del nostre país a atacar des de dins de les organitzacions empresarials són la innovació i la internacionalització.

Jordi Botifoll (Cisco Systems) va insistir que cal atraure centres de poder al nostre país per preservar negocis actuals, com pot ser el de l'automoció, i per preservar també els negocis del futur.

Per Botifoll, el líder ha de tenir una autoritat moral, no jeràrquica, «cal que sigui empàtic amb la gent, que entengui de què es parla i que fomenti la creativitat, la innovació, que sigui inclusiu i sàpiga motivar i generar energia». Per l'exministre Joan Majó (La Seda), els líders empresarials no es fan a les escoles de negoci, sinó a primària i a secundària. «El que esteu plantejant, com han de ser els líders empresarials del futur, doncs és el mateix que ha de tenir una persona completa i ben feta, com voldria que siguin els meus néts», va dir Majó, que va assenyalar que el lideratge ha d'estar al servei del projecte.

Centre mundial d'innovació de Cisco

La companyia tecnològica de sistemes d'informació Cisco Systems estudia la possibilitat d'instal·lar a Barcelona un centre mundial d'innovació, segons va confirmar ahir el vicepresident europeu del grup i director general de la filial ibérica, Jordi Botifoll, que va participar en les jornades d'Esade i Caixa Manresa. Botifoll va declinar donar informació del projecte, del qual va dir que estava en una fase molt inicial, però que es podria fer en col·laboració amb l'Ajuntament. De fet, el directiu confia a poder avançar en el projecte en els pròxims mesos i a poder presentar ja un disseny definitiu del nou centre mundial d'innovació durant l'exercici del 2010. Cisco té seus a Barcelona, Madrid i Bilbao.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
OCDE

L’OCDE eleva tres dècimes la previsió de creixement del PIB espanyol

economia

Banc Sabadell puja a borsa mentre el País Valencià veu perillar la seva seu

barcelona
economia

Els llocs de treball al Vallès Oriental van a l’alça el primer trimestre de 2024

GRANOLLERS
estats units

La Fed no cedeix i manté els tipus en el seu nivell més alt dels darrers vint anys

barcelona
CONFLICTE LABORAL

La plantilla de Llansà talla la N-260 i manté la vaga en defensa dels acords

LLANÇÀ

Roses rep el primer dels nou creuers que hi passaran aquesta temporada

roses

Mig miler de persones demanen reduir la jornada laboral

girona
economia

El BBVA garanteix el seu “compromís total amb Catalunya”

barcelona
economia

Clam per “menys jornada i millors salaris” en un Primer de Maig marcat pel 12-M

barcelona