Economia

Cinc anys de ‘Grexit'?

desconfiança

El ministre Schäuble amenaça Grècia amb una expulsió temporal de l'euro i veu “extremadament complicades” les negociacions

La troica xifra el tercer rescat en 82.000 milions d'euros fins al 2018

Tant se val ja l'augment de l'IVA o la retallada de les pensions, el problema d'Alexis Tsipras és de credibilitat. Gairebé ningú a l'Eurogrup no es creu les promeses del govern de Syriza i les negociacions d'un tercer rescat per evitar el Grexit són “extremadament complicades”, van advertir ahir els ministres de Finances, que en tancar aquesta edició continuaven reunits a Brussel·les. La troica ja ha donat el seu vistiplau a la proposta grega, confirmant que “amb algunes condicions, és una base per negociar”, però molts governs no ho veuen gens clar, començant per l'alemany. La factura, a més, podria disparar-se finalment fins als 81.700 milions d'euros, segons els càlculs de la Comissió Europea, el BCE i l'FMI.

La desconfiança és màxima i Wolfgang Schäuble, ministre de Finances de Merkel, ja fins i tot proposa una expulsió temporal de Grècia de l'euro, de cinc anys, durant els quals hauria de fer servir una moneda paral·lela i podria reestructurar el seu deute. El país es mantindria dins de la UE i rebria ajuda humanitària. Segons informa el diari Frankfurter Allgemeine Zeitung, l'altra opció que Schäuble planteja a Tsipras és fer encara més concessions i vendre's actius per valor de 50.000 milions d'euros o traspassar-los a una agència fiduciària per garantir que tornarà els préstecs del tercer rescat. Globus sonda o no, fonts comunitàries van assegurar que legalment una expulsió temporal no és possible. “En pocs mesos, una situació que semblava esperançadora s'ha destruït de forma impressionant”, va lamentar Schäuble, que no vol “tornar a fiar-se de les promeses” de Tsipras i dels seus “càlculs que ja no es creu ningú”.

Massa tard

El govern alemany veu “insuficient” l'oferta del grec, però no és l'únic. El viceprimer ministre eslovac, Peter Kazimír, un dels més bel·ligerants i intransigents amb Tsipras, qualifica la proposta de “viatge enrere en el temps: Hagués estat apropiada per completar el segon rescat, però em temo que no serà suficient per al tercer rescat”. Per Peter Kazimír, la “falta de confiança” és un “problema enorme”. També el president de l'Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem, va alertar que tot i que “hi ha encara moltes crítiques a les seves propostes fiscals i de reformes, el principal problema és de credibilitat”. “Podem confiar que el govern grec complirà tot el que promet en les properes setmanes, mesos i anys?”, es va preguntar.

Més reticències

El també holandès Eric Wieber tampoc no va amagar la seva desconfiança: “Tenim dubtes molt seriosos sobre la capacitat del govern grec per complir el que promet, és el seu punt feble. I a fi de comptes, estem discutint una proposta del govern grec que va ser rebutjada amb contundència no fa ni una setmana”, per un 61% de no en el referèndum. En aquest eix del Grexit també hi hauria el govern finlandès, que amenaça amb vetar qualsevol acord, o els bàltics, mentre que França defensa gairebé en solitari la proposta que ha ajudat a redactar.

Altres governs, com l'irlandès o l'austríac, proposen una tercera via: donar dues setmanes de temps a Tsipras per aprovar al Parlament les reformes que ha promès, abans de pagar-li un sol euro d'ajuda. Amb el bloqueig de les negociacions a l'Eurogrup es va esvair l'optimisme dels que havien suggerit que la cimera d'emergència dels 28 d'avui es podria desconvocar. Tot torna a quedar en mans d'Angela Merkel.

Hi ha un problema: podem confiar que Grècia complirà tot el que promet?
Jeroen Dijsselbloem
President de l'Eurogrup
No ens tornarem a fiar de les promeses i dels càlculs que ja no es creu ningú
Wolfgang Schäuble
ministre alemany de finances

25.000 milions de forat bancari

Segons la troica, Grècia necessita 90.200 milions d'euros fins al 2018. D'aquests, el govern de Syriza només en pot assegurar 8.500 milions, gràcies al superàvit fiscal primari i a les privatitzacions. Atenes necessitaria ajuda per valor de 81.700 milions. El BCE ja en disposa de 7.700, que corresponen als beneficis que ha fet amb els bons hel·lens. Podria renunciar-hi per alleugerir el cost d'aquest tercer rescat, que quedaria en uns 74.000 milions.

Una tercera part s'hauria de destinar a recapitalitzar els bancs grecs. Inicialment, Tsipras només havia demanat un rescat de 16.000 milions i tres mesos. I la petició formal de tercer rescat parla de 53.000 milions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Un Consell de Conselleres per canviar “la cultura empresarial patriarcal”

Barcelona
societat

El govern preveu oferir la finestra única als pagesos aquest mes de maig

barcelona
economia

Foment i el sector immobiliari rebutgen la regulació del lloguer de temporada

barcelona
GIRONA

La taxa d’atur s’enfila al 12,47% a la demarcació el primer trimestre d’any

GIRONA
economia

L’atur continua pujant el primer trimestre amb 12.800 desocupats més

barcelona
ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona