Economia

Crisi interna a Syriza per les mesures del tercer rescat

Més de la meitat dels membres del comitè central del partit qualifiquen el pacte amb l'Eurogrup de “cop d'estat” i d'intent d'“extermini”

S'afegeix a les dimissions la vicepresidenta de Finances

El paquet de mesures que Grècia haurà d'impulsar per accedir al tercer rescat tirarà endavant perquè ningú vol que el país hel·lè surti de l'euro, però ha provocat un cisma dins del mateix partit de govern. Abans que les dures reformes que han imposat els creditors arribessin a l'hemicicle per ser debatudes, la viceministra de Finances, Nàdia Valavani, ja havia presentat la seva carta de dimissió. En una missiva enviada al primer ministre, Alexis Tsipras, Valavani denunciava que les mesures incloses en l'acord amb l'Eurogrup són “inútils” i no permetran a un “poble empobrit” recuperar-se, sinó que seran una “làpida” que impedirà el creixement del país “durant molts anys”. També han anunciat la seva dimissió el secretari general de Seguretat Social, Iorgos Romaniás, i el secretari general d'Economia, Manos Manusakis.

Més de la meitat dels membres del comitè central de Syriza, 109 d'un total de 200, van signar ahir una declaració conjunta en què qualificaven el pacte de “cop d'estat” i asseguraven que el seu objectiu és “exterminar un poble que va tenir la gosadia de pensar que hi havia una alternativa al model neoliberal d'austeritat extrema”. Per això demanaven al primer ministre grec, Alexis Tsipras, que rebutgés l'acord. Tsipras els va assegurar que no havia tingut cap altra opció i els va demanar que mantinguessin la unitat en aquests moments “històrics, difícils i crítics”.“Si no tinc el suport del grup parlamentari, em serà molt difícil” mantenir el càrrec, va dir. “És un acord difícil i només el temps dirà si és sostenible”, reconeixia el ministre de Finances, Euclides Tsakalotos. Ho admetia en el debat del matí, on mesures com apujar l'IVA i les cotitzacions socials van ser aprovades per les quatre comissions parlamentàries, el primer escull que va haver de superar el paquet de reformes.

A la tarda, es preveia que les mesures fossin ratificades, malgrat totes les ombres que les envolten, aquesta matinada. És cert que aquestes reformes, va dir Tsakalotos, poden tenir un efecte recessiu, donant part de la raó a les nombroses veus que recelen de les contrapartides que la UE ha imposat a Grècia per ser rescatada altre cop. Però, va remarcar, per primer cop Europa ha promès reestructurar el deute.

Partits proeuropeus

L'exministre de Finances grec Iannis Varufakis va criticar l'acord, que va qualificar d'“un nou Tractat de Versalles”, l'acord de pau signat al final de la Primera Guerra Mundial. “Els poderosos han demanat als perdedors que acceptin termes que no tenen dret a exigir”, va criticar Varufakis.

Malgrat tot, ahir es donava per fet que les reformes tindran el suport d'una àmplia majoria dels diputats dels tres partits de l'oposició proeuropeus. En canvi, el titular de la cartera d'Energia, Panayotis Lafazanis, va deixar clar que votaria no a un tercer rescat. Encara que Lafazanis ha avançat que no pensa dimitir, alguns mitjans donen per fet que Syriza remodelarà avui l'equip de govern i que ell serà un dels destituïts.

LES FRASES

Si no tinc el suport del grup parlamentari, em serà molt difícil mantenir el càrrec
Alexis Tsipras
primer ministre grec
No puc continuar en el govern perquè el pacte és una làpida per al país
Nàdia Valavani
exviceministra de finances

La majoria de grecs opten ara pel sí al pacte

Tot i estar bastant ajustat el resultat, la majoria de grecs estan a favor del pacte amb l'Eurogrup. Segons l'enquesta de l'agència Kappa Research, un 51,5% dels ciutadans hi donen suport.

Crèdit pont urgent de 7.000 milions d'euros

La Comissió Europea va proposar ahir ajudar Grècia perquè pugui fer front als pagaments del deute més immediats amb un crèdit pont de 7.000 milions d'euros. Tindria una durada de tres mesos.

Segons va indicar ahir Brussel·les, el préstec provindria del Mecanisme Europeu d'Estabilitat Financera i Grècia podria retornar els diners quan s'hagi aprovat el tercer programa de rescat.

Pla d'inversions per un total de 35.000 milions

Per ajudar Grècia a reconduir la crisi, la Comissió Europea també ha previst un pla d'inversions de fins a 35.000 milions fins al 2020. El programa ha de ser ratificat ara pel Consell i el Parlament Europeu.

La comissària europea de Política Regional, Corina Cretu, va assegurar ahir que aquests recursos “han de servir per reconstruir l'economia hel·lena“. També s'oferirà a Grècia suport tècnic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

El PIB de Barcelona supera per primera vegada els 100.000 milions

Barcelona

Les empreses d’ambulàncies s'enfronten al concurs més important

Barcelona
Javier Peña,
director de l’Escola Universitària de Disseny Elisava

“El disseny ha de posar l’usuari al centre, i aquest és avui el planeta”

Barcelona
Jaume Vilanova
President delegat del Col·legi Oficial de Gestors Administratius de Catalunya a Girona

“Amb un gestor administratiu el resultat obtingut serà el més beneficiós possible per al contribuent”

Quines són les grans empreses que atenen les urgències a Catalunya?

barcelona

365 Obrador vol captar altres públics amb noves marques

Barcelona

Datarmony inicia l’expansió internacional a Xile

Barcelona

El debat per internalitzar el servei, en suspens

barcelona
economia

Pacte a Freixenet per l’ERTO que afecta 615 treballadors

barcelona