Economia

Rajoy sotmetrà a consulta del Congrés el préstec de 10.000 milions a Grècia

El president espanyol justifica una votació a l'agost pel fet que es tracta d'una xifra molt important

Dur enfrontament entre el PP i el PSOE pel paper a la UE

Mariano Rajoy té la intenció de continuar traient suc a la rendició d'Alexis Tsipras i ha convocat per la primera quinzena d'agost un ple monogràfic per votar l'aportació que l'Estat espanyol haurà de fer com a conseqüència del tercer rescat de Grècia. L'inquilí de La Moncloa és conscient que la situació hel·lena deixa en una situació incòmoda el PSOE –que no acaba de tenir una posició prou definida per la pressió des de l'esquerra– i deixa en evidència Podem davant la divisió que ha provocat dins de Syriza la decisió del seu president de sotmetre's als dictats de la troica.

Per tot plegat, Rajoy continuarà fent bullir l'olla i forçarà un debat i una votació que la legislació espanyola en cap cas no preveu. El president espanyol ha justificat la decisió pel fet que s'haurà d'aportar un ajut addicional que es calcula que voltarà els 10.000 milions d'euros, si bé el líder del PP no va especificar la quantitat pel fet que encara no està del tot definida. Sí que va puntualitzar: “Ens toca aproximadament el 12% del total” que es dedicarà a Grècia“ i això són “unes xifres molt, molt, molt importants” que se sumen als 26.000 milions que s'han posat en anteriors ocasions. També sobre la data concreta del ple, el ministre d'Economia, Luis de Guindos, va assenyalar que la reunió de l'Eurogrup per discutir el programa de rescat no se celebrarà abans del 13 o el 14 d'agost, així que fins pocs dies abans no es podrà fer la votació al Congrés.

Durant el debat que es va celebrar ahir sobre els resultats de l'última cimera europea, Rajoy va aprofitar per presumir pel paper de l'Estat espanyol en la crisi, alhora que carregava contra Syriza i li atribuïa tots els mals que té ara Grècia mentre retreia al PSOE que no hagués donat suport a De Guindos en les seves aspiracions per presidir l'Eurogrup i, en canvi, sí que hagués avalat el “partit de Tsipras a Espanya” després del 24-M.

El secretari general socialista, Pedro Sánchez, de fet, havia posat el dit a la nafra sobre l'assumpte de De Guindos emfasitzant que demostra el poc pes que té actualment l'Estat a les institucions internacionals i la circumstància que, en el cas grec, l'executiu de Rajoy ha actuat com a “convidat de pedra”.

Sobre la votació de l'agost, el líder del PSOE incidia que li sembla bé que es consulti el conjunt de la cambra sobre l'ajut, però hi afegia que també li hauria agradat la mateixa actitud quan es va rescatar la banca.

L'enfrontament entre Rajoy i Sánchez va ser molt dur i ple de retrets mutus fins al punt que el socialista anticipava que la “manca d'escrúpols” i la utilització “partidista del PP del drama grec serà l'avantsala de la seva derrota a les eleccions generals de finals d'any”.

França es mostra contrària a condonar el deute

El ministre francès de Finances, Michel Sapin, va donar la raó ahir al Fons Monetari Internacional (FMI), que en un informe considera que el deute grec és insostenible, si bé indicava que això no implica que s'estigui a favor d'una condonació. Segons el dirigent francès, en aquest cas del que es parla és d'un ajornament dels terminis per fer les liquidacions.

En una entrevista radiofònica, el ministre subratllava que l'acord al qual es va arribar dilluns passat, i que permetrà que Grècia continuï dins la zona euro, permetrà que el contribuent francès tingui la garantia que en cap cas no perdrà el diners que en els seu moment va prestar l'Estat al país hel·lè. Segons el ministre, el fet que Atenes no hagi sortit de l'euro és el que garanteix que en un futur aquestes quantitats es puguin recuperar, mentre que si Grècia estigués fora de la moneda única “s'hauria perdut tot”, puntualitzava, amb el benentès que Grècia s'hauria desentès dels acords tancats amb els seus antics socis de la UE. Sapin, en tot cas, va aprofitar per felicitar el gir de Tsipras tot argumentant que ha demostrat ser “un bon polític”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

El PIB de Barcelona supera per primera vegada els 100.000 milions

Barcelona

Les empreses d’ambulàncies s'enfronten al concurs més important

Barcelona
Javier Peña,
director de l’Escola Universitària de Disseny Elisava

“El disseny ha de posar l’usuari al centre, i aquest és avui el planeta”

Barcelona
Jaume Vilanova
President delegat del Col·legi Oficial de Gestors Administratius de Catalunya a Girona

“Amb un gestor administratiu el resultat obtingut serà el més beneficiós possible per al contribuent”

Quines són les grans empreses que atenen les urgències a Catalunya?

barcelona

365 Obrador vol captar altres públics amb noves marques

Barcelona

Datarmony inicia l’expansió internacional a Xile

Barcelona

El debat per internalitzar el servei, en suspens

barcelona
economia

Pacte a Freixenet per l’ERTO que afecta 615 treballadors

barcelona