Economia

Economia

Un expert prioratí millora la producció de vi al Marroc

De Porrera al Marroc

L'enòleg i copropietari del celler Vall Llach de Porrera, Albert Costa, assessora un celler marroquí de Meknès per millorar la producció i qualitat dels seus vins

El mercat comercial dels Estats Units és l'objectiu d'aquesta nova producció de vins de qualitat, que haurà sumat les bones pràctiques d'un expert prioratí del ram

“Quan viatjo a vendre els vins del Priorat, vaig amb pedres de llicorella, que és la nostra terra i el nostre sòl”

Que els vins i la manera de fer dels cellers prioratins han trencat fronteres no és cap notícia nova. Una altra cosa és que s'apliqui la saviesa i les bones pràctiques vitivinícoles d'aquest espai geogràfic a un país com el Marroc, tan allunyat de la idiosincràsia prioratina i les seves circumstàncies geogràfiques. I és que, fins ara, el Marroc és un país amb una escassa producció de vins i amb una exportació d'aquesta beguda poc potent. Una realitat que vol canviar el projecte en què està col·laborant, des de fa un any, l'enòleg i copropietari del celler Vall Llach de Porrera, Albert Costa. Una proposta encaminada a assessorar el celler marroquí més gran, situat a l'entorn de Meknès, amb l'objectiu de produir un vi de qualitat que pugui obrir-se camí en l'àmbit comercial als Estats Units.

Segons Costa, el projecte es pot definir com a “coworking” perquè ell aportarà els seus coneixements al celler marroquí per trobar un producte de qualitat i, paral·lelament, els treballadors d'aquestes instal·lacions viatjaran al poble prioratí de Porrera per conèixer de primera mà les actuacions que s'estan duent a terme al celler Vall Llach. La iniciativa, que està en una fase inicial, ha començat en una parcel·la de 10.000 quilos de carinyena plantada fa 85 anys i de garnatxa a la ciutat marroquina de Meknès. Amb aquesta base, es tirarà endavant “una vinificació diferent” que, provisionalment, s'analitzarà per veure si camina en una bona línia enològica. D'aquest primer moment, Costa preveu que enguany ja puguin sortir entre unes 10.000 i 15.000 ampolles, que, amb tota probabilitat, es destinaran al mercat interior. Segons l'enòleg, l'actuació global es planteja a mitjà termini, entre quatre o cinc anys, quan la qualitat del producte ja sigui superior i sigui un moment idoni per plantejar-se l'exportació als Estats Units. Un cop el projecte enològic ja hagi funcionat, Costa explica que el que caldrà serà singularitzar-lo explicant les qualitats del producte. “Les vinyes de Meknès estan situades just al peu de l'Atles, cosa que fa que el clima i el sòl facin un gir especial; en aquest cas, s'ha de saber explicar tot això al client”, comenta Costa. “Quan viatjo a vendre els vins del Priorat, vaig amb pedres de llicorella, que és la nostra terra i el nostre sòl, i ells, en el seu cas, el que han de fer és una mica el mateix”, posa com a exemple el copropietari de Vall Llach.

Objectiu: els Estats Units

Com a mercat potencial futur, el celler marroquí es planteja els Estats Units. “És un mercat que no dominen i que volen dominar”, explica Costa, que hi afegeix que seria “una punta de llança” amb la qual trencar el seu actual mercat comercial, bàsicament enfocat al consum nacional i als països africans.

Pel que fa a les condicions de cultiu de les vinyes amb què treballa Costa, l'enòleg afirma que són molt diferents de les que s'apliquen al Priorat. “La seva agricultura és extensiva, molt manada pels tractaments fitosanitaris i per la maquinització, i això ha de canviar”, explica l'enòleg, que, d'altra banda, confia que un país tradicionalment agrícola com és el Marroc se n'acabi sortint amb èxit.

En aquest sentit, el projecte en què col·labora Costa no és, però, l'únic en què s'està intentant millorar; l'enòleg explica que s'està seguint una proposta similar a la del vi amb la producció d'oli, un altre producte vinculat tradicionalment a l'agricultura d'aquest país mediterrani. En aquest cas, l'expert contractat per millorar el producte, impulsar la producció i augmentar la comercialització prové d'Andalusia.

Actualment, hi ha únicament vuit cellers de vi al Marroc, mentre que l'extensió de vinyes és aproximadament de 3.000 hectàrees, un espai similar al que ocupa aquest conreu al Priorat. En línies generals, un 85% de la producció de vi del país africà es destina als turistes estrangers que el visiten, atès que el Marroc és un país amb majoria musulmana. Tot i això, les vinyes marroquines són centenàries en la seva majoria i no van quedar afectades per la fil·loxera, malaltia que sí que va provocar un daltabaix econòmic i agrícola a les vinyes del Priorat durant el segle XIX.

Única al món
La producció vitivinícola del Priorat s'ha situat al capdavant dels rànquings mundials més prestigiosos en els darrers anys.
10.000
quilos
de carinyena i de garnatxa a Meknès formen part de la primera fase d'aquest projecte enològic en el qual col·labora Albert Costa amb l'objectiu de millorar la qualitat dels vins d'aquest celler.
3.000
hectàrees
a tot el Marroc hi ha en total, la mateixa quantitat de cultiu tan sols que a la zona del Priorat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

QUERALBS

FGC i Queralbs arriben a un principi d’acord per la gestió de Vall de Núria

QUERALBS
economia

Rècord d’inversió estrangera a les Terres de l’Ebre en cinc anys

Tortosa
economia

El BBVA explora una possible fusió amb el Banc Sabadell

barcelona
economia

La zona euro deixa enrere la recessió tècnica

barcelona
economia

Cinc cambres s’alien per un espai empresarial transfronterer més sostenible

GIRONA
QUERALBS

Les patronals del Ripollès reclamen un acord en la concessió de Vall de Núria

QUERALBS
economia

La Generalitat denega l’ERTO de Freixenet

Barcelona
economia

El BBVA guanya 2.200 milions d’euros el primer trimestre de 2024

barcelona

Els economistes insten a assolir grans consensos per reactivar el país

Barcelona