Economia

Reclamen una solució digna per als temporers sense llar

La Paeria garanteix a entitats i oposició l'atenció a aquestes persones fins la fi de la campanya de la fruita a Lleida, el dia 21

Els immigrants tornen a dormir al ras, en una plaça del Barri Antic

Els temporers sense feina ni allotjament tenen garantida l'atenció social i els mínims bàsics per part de l'ajuntament de Lleida i les entitats i ONG que cada estiu cooperen per atendre l'arribada d'aquests treballadors. No obstant, associacions cíviques, com Papers i drets per tothom, i grups de l'oposició, com la Crida-CUP, mantenen que cal una solució global i digna per evitar que cada estiu es repeteixin aquestes situacions de persones malvivint al carrer.

Paeria i aquestes entitats esmentades es van reunir ahir per abordar la qüestió, tot i que sense cap mena de novetat. Tot seguirà igual i els temporers continuaran malvivint i acceptant els ajuts socials que els donin fins que optin per marxar.

Així, la Paeria deixarà oberta la plaça del Barri Antic on dormen al ras una trentena d'immigrants sense feina però només fins el dia 12. Com ja va apuntar ahir aquest diari, l'ajuntament va rectificar el desallotjament del migdia i a la tarda va permetre que es tornés a ocupar aquest espai, val a dir que força degradat, brut i enmig d'unes obres a mig començar.

Igualment, l'ajuntament segueix garantint l'atenció social fins al 21 d'agost, data en la que la Paeria ja havia previst tancar els serveis de l'Oficina Única d'Atenció als Temporers, ubicada a l'antic mercat de Santa Teresa, i que consisteixen en dutxes, consigna, rober, distribució d'aliments i bugaderia, a més d'assessorament i el suport dels serveis socials. Aquest punt d'atenció als temporers ja ha atès aquest estiu 540 persones, menys que en anys passats.

L'alcalde accidental, Fèlix Larrosa, va insistir en que no hi haurà solucions globals, com pretenen les entitats, però en canvi sí que s'atendran aquells casos que es considerin més greus o que requereixin de suport municipal. En aquest sentit, l'allotjament a l'alberg de fins set dies es podria ampliar en algun cas. Tot i això, com cada any, els temporers acaben marxant a la recerca d'una nova campanya agrària.

L'alcalde accidental insistia ahir, un cop més, que la Paeria en solitari no pot resoldre aquest problema i que al final de la campanya es reunirà amb la Generalitat i la subdelegació de l'estat a Lleida perquè, com a institucions competents, assumeixen més responsabilitats en l'atenció i allotjament d'aquests temporers.

Al marge d'aquests serveis a curt termini i ja previstos a l'inici de l'estiu, la representant de l'associació Papers i drets per tothom, Nogay Ndiaye, va reiterar que fa falta “una solució global per a tots els temporers” davant una problemàtica que es repeteix cada estiu a la ciutat. Ndiane també va voler destacar la tasca que porten a terme els serveis socials de la Paeria, tot i entendre que la seva feina “segueix les polítiques establertes”

La caiguda de la feina a la campanya de la fruita a causa de les tempestes de pedra i vent han agreujat la situació dels temporers que havien arribat a Lleida i el seu entorn sense contracte de treball.

Més campaments irregulars

Els assentaments il·legals i plens de temporers sense ferina ni llar són habituals a l'estiu al Pla de Lleida. Es tracta de l'únic recurs que tenen aquestes persones que poden arribar a rondar mig europa enllaçant les diferents campanyes agràries. No obstant, les condicions de vida en aquests campaments són gairebé un delicte i les administracions no han sabut frenar la seva proliferació.

Aquest estiu s'han tornat a repetir els assentaments de temporers a Torres de Segre, on n'hi hauria un parell, segons apuntava ahir TV3, així com algun altre prop d'Alcarràs. Els temporers ocupen masies o magatzems abandonats o altres estructures que troben i que els dona aixoplug. En la majoria dels casos se situen en finques o edificacions privades i amb el permís on consentiment dels propietaris, fet que dificulta l'acció dels ajuntaments, tant per la seva acció social com per eradicar-los.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Un Consell de Conselleres per canviar “la cultura empresarial patriarcal”

Barcelona
societat

El govern preveu oferir la finestra única als pagesos aquest mes de maig

barcelona
economia

Foment i el sector immobiliari rebutgen la regulació del lloguer de temporada

barcelona
GIRONA

La taxa d’atur s’enfila al 12,47% a la demarcació el primer trimestre d’any

GIRONA
economia

L’atur continua pujant el primer trimestre amb 12.800 desocupats més

barcelona
ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona