Economia

agricultura

La collita del pinyol, una de les més curtes dels últims anys

La producció de préssec i nectarina a Catalunya disminuirà del 12%, i a Lleida, la principal zona productora de l'Estat, del 13%

La pedregada de dissabte va causar danys a 3.340 hectàrees de fruita i 2.150 de cereals

Enguany, la collita de fruita de pinyol catalana serà una de les més curtes dels darrers anys. Així, la previsió feta pública ahir pel Departament d'Agricultura i Afrucat indica un descens de producció del 12% en préssec i nectarina a Catalunya. A les comarques lleidatanes, la zona productora més important de l'Estat espanyol, encara serà una mica inferior, del 13%.

Les causes són diverses, però totes van a parar al temps. L'hivern càlid i variable va propiciar una floració llarga i desigual, amb quallats deficients. Les pluges del maig, tan beneficioses per a conreus com el cereal, i les pedregades a municipis de gran producció del Segrià sud han contribuït a la davallada. En total, a les comarques lleidatanes es colliran 330.800 tones de les 373.950 previstes a Catalunya.

El descens no és exclusiu de Catalunya, i també afecta el global d'Europa, on s'estima que es produirà un 5% menys de fruita de pinyol. A Itàlia, l'altra gran zona productora i principal competidora de la fruita de pinyol a Catalunya i l'Estat, també disminuirà de l'11% la collita, i sols a Grècia, amb el 4%, augmenta. Les condicions meteorològiques també han afectat les collites espanyoles i, en aquest any atípic, les produccions al sud s'han avançat molt, causant un forat de mercat tot esperant les collites catalanes i aragoneses.

Malgrat la minva de collita, els productors desconfien que, com seria lògic, s'apugin els preus. “Ja són dos anys dolents, un tercer seria nefast. Tenim una qualitat molt alta i no volem començar amb preus a la baixa”, ha dit Sisco Palau, president del Comitè de Fruita de Pinyol d'Afrucat. La directora general d'Agricultura, Teresa Masjuan, va recordar ahir que estudien que el sector pugui tramitar la creació d'una circumscripció econòmica de la fruita a Catalunya, per regular millor el mercat en moment de crisi de preus.

Segona pedregada

La tempesta de dissabte al vespre farà perdre entre el 80% i el 100% de la collita de fruita dolça a la Granja d'Escarp i Serós, en la segona pedregada que afecta en poques setmanes el Baix Segrià. La consellera d'Agricultura va visitar ahir la zona. La calamarsa ha causat danys a 3.340 hectàrees de fruita dolça i a 2.150 hectàrees de cereal, i també va afectar l'Urgell, la Segarra i les Garrigues, amb danys a dotze municipis, segons dades de la conselleria.

LA XIFRA

330.800
tones
de préssec, nectarina i pavia es colliran a les comarques lleidatanes, del total de 373.950 tones a Catalunya.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

CaixaBank, escollida millor entitat de banca privada digital d’Europa 2024

barcelona
economia

Banc Sabadell rebutja l’inicial oferta d’absorció del BBVA

barcelona

La Cuina de l’Empordanet presenta la seva nova guia de restaurants

begur

El Vívid, el mes de l’enoturisme a la Costa Brava, tanca amb el 89 % d’ocupació

girona

Acord de col·laboració entre la Cambra i CaixaBank

girona
GIRONA

La demarcació tanca el mes d’abril amb rècord històric d’ocupació

GIRONA
Economia

Rècord d’ocupació a l’abril a Catalunya amb 3,76 milions d’afiliats

barcelona
economia

El PIB de Barcelona supera per primera vegada els 100.000 milions

Barcelona

Les empreses d’ambulàncies s'enfronten al concurs més important

Barcelona