Economia

anàlisi

‘Austericidi' o ‘futurocidi'?

La pre­gunta és així de sim­ple, i mai resolta. Els polítics han de tre­ba­llar pen­sant en les futu­res elec­ci­ons o en les futu­res gene­ra­ci­ons? La res­posta no és gens fàcil perquè la soci­e­tat d'avui dia reclama i exi­geix als polítics solu­ci­ons als seus pro­ble­mes imme­di­ats; molt sovint els reque­ri­ments estan per sobre de les pos­si­bi­li­tat i, fins i tot, del seu deure polític. És clar que aquesta con­fusió l'han pro­vo­cat els polítics amb la seva per­versa mania de pro­me­tre coses en les cam­pa­nyes elec­to­rals que saben que no podran com­plir o que no són de la seva res­pon­sa­bi­li­tat. S'han vol­gut fer tan impres­cin­di­bles que no han tin­gut ni la decència de res­pec­tar els àmbits pri­vats de res­pon­sa­bi­li­tats indi­vi­du­als, i això ens ha por­tat a ser una soci­e­tat que en bona part es fa irres­pon­sa­ble davant la seva pròpia vida. Una prova d'aquesta intro­missió, que és un petit exem­ple, el tenim quan els meteoròlegs pre­ve­uen ona­des de calor o de fred; ràpida­ment els governs de torn ens bom­bar­de­gen de reco­ma­na­ci­ons de què hem de fer i no fer, com si fóssim incapaços de la nos­tra auto­pro­tecció; i en peti­tes dosis, es van intro­duint en capes de la nos­tra lli­ber­tat. I per voler abraçar tant d'espai no propi, també s'han de crear més infra­es­truc­tu­res i burocràcies que cos­ten diners. El segon punt que evi­den­cia més interès per pen­sar en les pro­pe­res elec­ci­ons que en les pro­pe­res gene­ra­ci­ons és el dis­seny de les inver­si­ons. Hi ha inver­si­ons que només són defen­sa­bles si pen­sem en les pro­pe­res elec­ci­ons. La gran majo­ria de les línies i esta­ci­ons d'AVE, mol­tes de les auto­pis­tes radi­als, uns quants aero­ports, pro­jec­tes faraònics pseu­do­cul­tu­rals a molts pobles i ciu­tats, que tots tenen una carac­terística comuna: la poquíssima ren­di­bi­li­tat social que tenen, però han ser­vit per gua­nyar elec­ci­ons. Hi ha inver­si­ons que sí tenen un com­po­nent impor­tant de cara a les futu­res gene­ra­ci­ons i són pro­jec­tes que tenen una ren­di­bi­li­tat social, una ren­di­bi­li­tat econòmica o un poten­cial de cul­tura que amb el temps pot tenir una altíssima ren­di­bi­li­tat. Pràcti­ca­ment la tota­li­tat de les inver­si­ons s'han fet acu­dint a l'endeu­ta­ment i tras­pas­sant la fac­tura a les pro­pe­res gene­ra­ci­ons, i, només per aquest fet hauríem de ser molt més curo­sos i exi­gents a l'hora d'esco­llir com gas­tem els diners avui. L'ego­isme social i polític s'ha de neu­tra­lit­zar amb una visió molt més eco­no­mi­cista perquè quan s'hagi de pagar el deute els que l'hagin de pagar en vegin la uti­li­tat i gau­dei­xin de la millora que pro­por­ci­ona.

Un exem­ple d'ego­isme clar inter­ge­ne­ra­ci­o­nal ha estat el Bre­xit; més del 73% dels joves britànics volen que Ia UE sigui el seu futur i gau­dir de la lli­ber­tat de movi­ments i de les pos­si­bi­li­tats que ofe­reix el club. Però la gene­ració actual, actu­ant com­pul­si­va­ment o, segons diuen ara, enga­nyada, ha votat el Bre­xit. L'herència que uns polítics i la soci­e­tat de la Gran Bre­ta­nya hau­ran dei­xat al 73% de la soci­e­tat del relleu és clara: sense el seu futur desit­jat.

És per això que quan veig polítics que només saben ofe­rir polítiques que van enca­mi­na­des a un incre­ment bru­tal de la des­pesa i del dèficit o són con­tra­ris a fer esforços per reduir-lo pen­sant en les pro­pe­res elec­ci­ons, no m'ima­gino quan miren als ulls els hereus del futur, què deuen pen­sar? Què els diu la seva consciència? On és la seva res­pon­sa­bi­li­tat inter­ge­ne­ra­ci­o­nal? En els nivells de dèficit que estem i la tendència crei­xent de l'endeu­ta­ment, qual­se­vol res­pon­sa­ble amb una mínima ètica política hau­ria de ser molt més curós a l'hora de fer des­pesa i també molt bel·lige­rant quan algú en fa pen­sant amb les pro­pe­res elec­ci­ons.

Tots aquests que s'han inven­tat aquest mot d'aus­ti­ri­cidi i defen­sen més dèficit, no esta­ran come­ten un futu­ro­cidi?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.