Economia

Un davantal per al robot!

8,5 milions d’euros factura Pilz a la Península, mercat que se serveix des de Granollers, on treballen la majoria dels quaranta empleats de la filial

En l’última dècada, els robots han sortit de l’entorn industrial, on soldaven, pintaven, inserien peces i paletitzaven a gran velocitat en un espai vedat per evitar accidents, i han començat a fer una infinitat de tasques colze a colze amb humans en llocs insospitats com ara la cuina d’un restaurant o la barra d’un bar.

En el principi fundacional dels cobots -els robots que interactuen amb persones- hi ha el de treure el tancat que els mantenia aïllats i fer-los menys perillosos i més segurs. “Aquesta decisió ha revolucionat la robòtica, perquè ha democratitzat un món força exclusiu”, explica Jan Puig, director de vendes i màrqueting de Pilz, una multinacional alemanya que fa més segures les màquines: des de telecabines de les estacions d’esquí fins als combois de metro. La filial peninsular de la companyia està a Granollers, on hi ha l’equip tècnic que fa el desenvolupament per a tot el món de solucions per a la robòtica, i cada cop tenen més feina. “Tenim actius tres projectes del programa europeu Horitzó 2020, que ens dona una base financera que ens permet fer recerca molt innovadora en seguretat robòtica”, diu Puig.

Per proporcionar seguretat a un robot no és tan important la màquina en si com allò que fa. No és el mateix un robot quan dibuixa amb un llapis que quan perfora la pared amb una broca. I com que ara cada vegada fan tasques més diverses, a Pilz no els va estranyar el dia que l’enginyeria Br5 els va encarregar fer segur un robot cuiner que fa paelles.

El fundador de Br5, Enrique Lillo, té la visió que els robots faran les tasques repetitives que no aporten valor del sector horeca. El moment epifànic el va tenir el dia que un amic li va demanar un robot per al seu casament i en va fer un que servia cervesa als convidats del banquet. Va ser el primer d’altres que fan hamburgueses, preparen còctels, obren ampolles de vi o fan truites. “El robot allibera els professionals de tasques pesades, de manera que es poden dedicar a la creativitat. A més, incrementa la seguretat alimentària perquè redueix el contacte directe humà amb els aliments”, diu Lillo. La seva darrera creació és el robot que fa paelles, nascut de la col·laboració amb el cuiner Sergi Escolà, inventor del paeller, un dispositiu que estandaritza temperatures i temps per fer arrossos i que comercialitza amb la marca Mimcook. Pilz és el tercer element de triumvirat, el que posa límits a la màquina perquè no sigui perillosa. Quins límits? La velocitat és el primer, cal que els moviments siguin assossegats de manera que en cas de col·lisió no faci mal a ningú. També cal assegurar les trajectòries i que cap producte que està sent cuinat ni cap estri surtin disparats.

Cal esperar que el socarrat de la pella entri al perímetre de la seguretat!



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ECONOMIA

L’Espai Agrari de la Baixa Tordera vol una planta per compostar les restes vegetals de la pagesia

Palafolls

L’impacte dels líders empresarials en la volatilitat de les accions

PROFESSOR ECONOMIA I EMPRESA UNIVERSITAT DE GIRONA, EMPRENEDOR I EXPERT EN GESTIÓ DE CRISI I DESENVOLUPAMENT DE NEGOCI
economia

Aprovada la rebaixa temporal de l’IVA del oli del 5% al 0% des de l’1 de juliol

madrid
Economia

La producció de pera caurà un 33% respecte el 2023

Lleida
Toni Bramon
President del Col·legi d’Arquitectura Tècnica de Girona (CATGI)

“La inestabilitat política ha fet disminuir la inversió pública”

Girona
TURISME

Bon pont per a l’hostaleria i inici oficiós de l’estiu

girona
ECONOMIA

Els hotels catalans superen els dos milions de persones allotjades al maig

Barcelona
unió europea

Brussel·les acusa Apple d’incomplir la llei europea de competència amb l’App Store

barcelona
Carme Ponsa
Presidenta del Consorci de Promoció Turística Costa del Maresme

“El Maresme turístic ha de ser més conegut internacionalment”

Malgrat de Mar