Pochettino-Lotina, instint contra praxi

Pochettino i Lotina es tornen a veure les cares en un altre duel generacional a les banquetes, amb dues personalitats molt acusades que han deixat empremta en l'espanyolisme

Dissabte a Riazor, a més dels tres punts en joc, damunt la gespa es dirimirà un altre enfrontament a les banquetes. Representades per dos estils futbolístics, es veuran les cares Miguel Ángel Lotina i Mauricio Pochettino, dos tècnics de distinta fornada que, tot i ser diferents, convergeixen en el seu pragmatisme tàctic.

Lotina, un tècnic dels més veterans de la lliga (52 anys), practica la intel·ligència reflexiva. Un concepte filosòfic el defineix. Aplicar el sentit comú basant-se en la seva experiència és la seva màxima. L'ordre tàctic és innegociable per al de Meñaka, que amb la disjuntiva tàctica resolta ha adquirit amb els anys un gust pel bon futbol que no es correspon amb l'estigma de tècnic resultadista que molts li van imposar. Lotina va arribar a l'Espanyol enmig d'un terratrèmol social i esportiu. Va pacificar el club i va posar fi a l'histerisme que s'havia instal·lat a Montjuïc. Va estar-hi dos anys, va portar l'equip a la UEFA i va guanyar la tercera copa del Rei de la història del club. Va marxar després de dos anys, erosionat per problemes de relació amb el nucli dur del vestidor.

Mauricio Pochettino és un tècnic d'una altra generació. Nouvingut a les banquetes (va debutar com a tècnic al principi d'aquest any) practica allò que els filòsofs anomenen intel·ligència instintiva, amb un sentit racial i genial en molts casos i amb una vocació investigadora molt pròpia de les noves generacions de tècnics. Va arribar a l'Espanyol amb un discurs messiànic, va dir allò que volia escoltar l'espanyolisme i va generar un corrent d'il·lusió que poc després va convertir-se en una muntanya russa d'emocions. Amb l'equip gairebé a segona divisió, va aconseguir el miracle de la salvació i va guanyar prou crèdit perquè, de moment, ningú no gosi posar en dubte la seva capacitat per liderar un nou Espanyol.

La praxi contra l'instint, conceptes que estan en els orígens de la planificació dels seus treballs com a tècnics. Tots dos tenen una forta personalitat i malgrat el respecte que es professen, van xocar mentre l'un dirigia l'equip i l'altre el liderava damunt del terreny de joc. L'incident verbal de fa quatre anys ja està oblidat. El duel d'aleshores es trasllada a les banquetes. El Dépor ha començat la lliga (una victòria i una derrota) amb la regularitat que el caracteritza des que Lotina va arribar a Riazor, l'Espanyol sobreviu encara a la recerca de la fórmula ideal.

Qui guanyarà diumenge? Només hi ha una referència que mesuri els dos estils, l'enfrontament de la temporada passada. A deu jornades del final i amb l'Espanyol enfonsat en la classificació, Pochettino va conduir els seus a una victòria (3-1) que va ser l'origen de la remuntada que es va gestar en l'anomenada conjura de Navata.

LES CLAUS

1 Diumenge s'enfronten a Riazor dos tècnics amb caràcters molts diferents. Lotina, uns dels més veterans, aplica la intel·ligència reflexiva, mentre que Pochettino, el tècnic més jove de la lliga, aplica la intel·ligència més instintiva. 2 Lotina va arribar a l'Espanyol la temporada 2004/2005, va posar les coses a lloc i va pacificar la parcel·la esportiva. Per la seva banda, Pochettino va ser el messies més esperat en plena crisi. Va seduir l'espanyolisme amb el seu discurs i va fer possible el miracle. 3 Pochettino i Lotina se les van tenir l'octubre del 2005 després d'una derrota contra el Cadis. Pochettino va retreure a Lotina que critiqués els jugadors davant la premsa. 4 Lotina repetirà el mateix onze titular de les dues primers jornades, mentre que Pochettino medita introduir canvis per reactivar el seu equip.

Incident després d'un Espanyol-Cadis (0-2)

«Ara el problema és meu. Els jugadors se'n van a fer una cervesa i tothom mira cap a la banqueta.» Aquestes declaracions de Lotina en la roda de premsa posterior al partit Espanyol-Cadis (0-2) de la temporada 2005/2006 van ser el detonant de l'enfrontament verbal entre el tècnic i l'aleshores defensa Mauricio Pochettino. El central va retreure al tècnic enmig d'un entrenament les declaracions que havia fet. «Aquestes declaracions alimenten la premsa», li va dir. Pochettino va sortir en defensa del col·lectiu de jugadors després d'unes declaracions no gaire encertades d'un tècnic que ja començava a tenir problemes amb la plantilla.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.