ENTREVISTA A

XAVIER MORENO DELGADO NOU PRESIDENT DEL COMITÈ TÈCNIC D'ÀRBITRES CATALÀ (CTA)

«Si hagués guanyat Farga ara no estaríem així»

ELECCIONS AL CTA
«Si haguéssim començat fa tres anys [el canvi de la llei] ara hi estaríem més a prop»
CONSULTA 2006
«Al final ens va fer la sensació que es va fer una consulta a mida dels que manaven»

—Entén que hi hagi àrbitres que ara demanin eleccions igual que vau fer vosaltres el 2006 quan Roche va imposar Ochoa Díez?

—«Ho entenc perfectament i hi estic plenament d'acord, però ara mateix la llei no ho permet. Sí que es podria fer una consulta, però vist el resultat de la que es va fer el 2006, que no estava regulada, que no hi havia dret a recurs, per mi, aquesta no és una solució. La solució és canviar la llei de l'esport i que cada comitè, d'entrenadors i d'àrbitres, pugui escollir el seu president. I aquesta és una condició que vaig posar a Casals per acceptar el càrrec. Sé que és un tema polític, però si haguéssim començat fa tres anys ara hi estaríem més a prop.»

—Per què el col·lectiu arbitral està tan dividit? Potser sempre ho ha estat, però des del 2006 s'ha posat més en evidència, no?

—«És cert que fins al 2006, quan Francesc Casajuana Rifà va ser destituït, que no hi havia hagut cap revolta arbitral. Casajuana havia estat l'últim president del CTA escollit a les urnes, i durant 14 anys va ser ratificat per tots els presidents de la FCF sense objeccions. El 2006 Jordi Roche es va reunir amb alguns àrbitres i ens va dir que no pensava fer cap canvi en el CTA perquè el comitè funcionava i no calia tocar-lo...»

—I llavors, què va passar?

—«Doncs que en 24 hores va canviar tot, i Roche va fer fora Casajuana quasi com si fos un delinqüent. Allò ens va fer que alguns ens rebel·léssim, més que pel relleu de president en si, per les maneres. A partir d'aquell moment, un grup d'àrbitres ens vam anar reunint fins que vam aconseguir que Roche fes una consulta vinculant, tot i que al final ens va fer la sensació que es van fer unes eleccions a mida dels que manaven.»

—I per què sembla que tota l'oposició ha acceptat la victòria de Casals, i l'únic foc és el dels àrbitres? Serà feina seva apagar-lo?

—«Els àrbitres no hem de ser partidistes, i en aquestes eleccions alguns han pres partit per una candidatura, cosa que no crec que hauria d'haver passat. I, segurament, si hagués guanyat Jesús Farga ara no estaríem així, però vaja. Com tu dius, si s'ha encès un foc, ja s'apagarà.»

—Farà molts canvis de delegats?

—«El que tinc molt clar, i ja he començat a fer, és trucar-los a tots i parlar amb ells, i vull que sentin de la meva boca que si volen continuar treballant a les seves delegacions que ho facin, qui millor coneix el territori són ells. Si no hi volen continuar per amistat o fidelitat a Ochoa Díez, ho entenc, però s'ha de desmentir coses que ja corren: qui vulgui continuar podrà fer-ho, i no canviaré les tarifes a la baixa.»

—Téllez Sánchez seguirà?

—«En la junta directiva no, perquè s'ha renovat sencera, però tothom que vulgui col·laborar amb el CTA podrà fer-ho. Ni el comitè és casa meva, ni jo tinc enemics.»

—Què creu que ha fet bé Ochoa Díez en aquests tres anys, i què li agradaria canviar?

—«El que ha fet bé és tota la modernització informàtica, potser arrossegat per la informatització que s'ha fet a la FCF. El que no s'ha fet tan bé és l'ascens d'àrbitres a categoria estatal. Hem passat de tenir dotze àrbitres a segona B a tenir-ne ara només set, i que la majoria no arribin a la nota mínima, i això no ens ho podem permetre.»



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.