Esports

Societat

campionat internacional per a gent de talla baixa

Contra l’adversitat

Nayades Sanz ha participat en un campionat per a gent de talla baixa

Parla de l’esport com una pràctica per sentir-se integrat

L’esportista de Vilanova del Camí Nayades Sanz, de 31 anys, ha participat en els Jocs Mundials de Talla Baixa que s’han disputat aquest estiu al Canadà i ha tornat a casa amb un total d’onze medalles: set d’or, tres de plata i una de bronze. Aquesta competició és un torneig que està dirigit a persones amb patologies de creixement i els participants poden fer com a màxim 1,50 metres d’alçada.

Nayades Sanz té un trastorn de creixement i fa poc més d’un metre. De l’experiència als Jocs Mundials de Talla Baixa en diu: “Ha estat increïble i espero repetir-la d’aquí a quatre anys.” En destaca la quantitat de gent que ha conegut i les cultures que ha vist i que l’han sorprès. Explica: “Recomanaria que hi participés tothom que fos de talla baixa perquè volem conscienciar-los que facin esports i es creguin que en són capaços. Encara que siguem baixos, podem fer esport igualment.”

Ha estat en contacte amb esportistes de diverses nacionalitats i s’ha adonat que en països com els Estats Units, Austràlia o Anglaterra hi ha “un sentit d’unitat i d’amistat molt gran” que aquí troba a faltar. “Crec que ens falta fer pinya per promoure els beneficis de l’esport i visibilitzar la nostra malaltia. Hi ha molta gent que es queda a casa pensant que no pot fer esport”, afirma l’esportista.

Des de l’educació primària, ella va evitar aquesta situació gràcies a la seva afició pels esports, en especial pel futbol, que després ha traslladat a moltes altres disciplines. “A primària i sobretot a l’adolescència és quan et sents més diferent, però si els nens veuen que t’integres, que jugues amb ells i que participes, això et fa ser una persona més oberta, feliç i independent. A mi practicar esport em va ajudar a no tancar-me en mi mateixa”, recorda Nayades Sanz.

L’esportista és conscient que encara s’ha d’avançar més per normalitzar els diversos trastorns de creixement que existeixen. Sanz opina que és responsabilitat dels pares educar els fills perquè s’evitin situacions com ara comentaris o mirades desagradables pel seu aspecte físic mentre fa natació. De la mateixa manera, encoratja els pares amb nens amb patologies de creixement que els seus fills “provin l’esport, que no els sobreprotegeixin perquè han de viure experiències i això els farà ser més independents”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia