Opinió

Europa comença als Pirineus

Al llarg dels darrers anys, no hem deixat de sentir, des de les instàncies del poder espanyol, la següent afirmació: “El sobiranisme català vol construir nous estats i fronteres en el moment en què els processos d’integració en estructures supranacionals, com la Unió Europea palesament, és el signe del temps”. Resulta colpidor acarar aquestes afirmacions amb la realitat de l’Estat espanyol i les seves estructures de poder, que nega informes de l’ONU sobre els presos polítics catalans, o que menysté les decisions preses per organisme jurisdiccionals transfronterers, quan això posa en qüestió la justícia pàtria. El darrer cas ha estat la decisió del Tribunal Suprem espanyol de negar a Oriol Junqueras el dret a ser parlamentari. Per tal d’accedir a aquesta condició calien tres condicions: ser escollit pels ciutadans, jurar o prometre la Constitució de l’Estat que correspongués i prendre possessió de l’acta de diputat. Com que la llista de l’Oriol Junqueras havia obtingut més d’un milió de vots, la primer part quedava coberta. Per a la segona, el pres encara no sentenciat (continua en presó preventiva) va demanar permís al Tribunal Suprem que el jutja per anar a jurar la Constitució espanyola al Parlament espanyol, i complir així la segona de les condicions. La resposta va ser no. Segons els jutges, això posaria en irreversible perill les finalitats del procés, ja que implicaria d’entrada, la pèrdua del control jurisdiccional sobre la mesura cautelar que l’afecta i això des de l’instant mateix que l’acusat abandonés el territori espanyol, per tal d’agafar l’acta de diputat europeu que, amb tots els drets intactes, havia guanyat democràticament.

Fixin-se que el perill no és que deixés d’estar sotmès a control judicial, sinó que aquesta justícia estaria dictada en el marc de la Unió Europea. Què els fa por? Que quedin paleses la manca de garanties a l’Estat espanyol? Que arribat el cas se’l jutgi pels seus fets, i no per les seves idees? Que els testimonis de la fiscalia no puguin mentir amb el vistiplau del tribunal, com ha passat al llarg de la farsa de judici a Espanya?

El recurs retòric a la Unió Europea ha estat un argument llancívol contra l’independentisme català. Però quan ha de fer-se efectiu, és l’Estat espanyol qui l’arracona.

BarcelonaIdentificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.