El defensor del lector

el defensor del lector

Un i un fan onze

El 9 Esportiu s'independitza, una altra bona notícia. A mitjans agost tindrem el primer diari esportiu en català amb totes les de la llei

M'ho havien dit moltes vegades quan era petit. I amb els anys he descobert que era veritat. Aquests dies El Punt i l'Avui són notícia. És normal. I m'arriben opinions de tota mena, tot i que, haig de ser sincer, la majoria favorables. Les coses sempre són segons del costat que es miren. Una notícia podria ser que es perd un diari. I és veritat. Una altra, els que ho mirem en positiu i som optimistes de mena, és que s'uneixen dues capçaleres per fer un producte millor. I m'ho crec, de debò. Que la premsa escrita passa per uns mals moments ho sabem tots, per la crisi i pels canvis tecnològics que ens van capgirant les coses que només fa trenta anys semblaven intocables. Estic segur, i ho he anat seguint de molt a prop, que quan l'empresa d'El Punt va comprar l'Avui en cap moment se'ls va passar pel cap adquirir-lo per fer-lo desaparèixer. I que la primera intenció era tenir dos diaris en el mercat amb objectius comuns però també diferents. Però l'evolució ha estat molt ràpida i en aquests moments s'ha vist clar que unir dues capçaleres en una i fer dues edicions era el millor per al producte i també per a l'economia.

Els lectors de les comarques gironines d'El Punt guanyaran planes, el que vol dir més informació, més opinió. Per tant, millora notable. I per als lectors de l'Avui també la millora serà ben perceptible. Amb els anys, El Punt ha acumulat firmes importants i ha anat perfeccionant una línia de país ben definida. Tot això a partir del dia 31 ho podrà fruir també el lector d'El Punt Avui que no visqui a les comarques gironines. He vist néixer els dos diaris, primer l'Avui quan treballava a Mundo Diario. Tots estàvem contents: era el primer diari en català després de la Guerra Civil. Més endavant, vaig poder ser membre actiu en la creació de Punt Diari, en què he fet una mica de tot, tot sigui dit, des d'escriure i anar a cobrar als quioscos fins a ser-ne director. I estic content que dels dos diaris que sempre m'he estimat en surti un de nou, millor, al qual desitjo molts anys de vida. Com que el nou projecte m'agrada i hi crec, continuaré fent de defensor del lector mentre depengui de mi. Per lògica hauria de tenir més feina, ja que s'uneixen dues capçaleres en una, però no em sap greu, al contrari, desitjo que hi hagi molts lectors que m'enviïn les seves opinions, les seves queixes i també els seus elogis. Que jo sàpiga, El Punt té un consell editorial que vetlla per tal que el diari sigui fidels als seus principis. I també té un defensor del lector, que no tenia l'Avui i que en tot l'Estat no arribem a mitja dotzena. Són fets objectius que denoten que el diari és seriós i que té ganes de millorar sempre, amb criteris de professionalitat, d'objectivitat i de país. Espero que els lectors dels dos diaris ho vegin així i que siguin molts els catalans que s'apuntin al projecte.

D'altra banda, El 9 Esportiu s'independitza, una altra bona notícia sens dubte. A partir de mitjans agost tindrem el primer diari esportiu en català amb totes les de la llei, una continuació millorada d'El 9. Com que diuen que s'ha de predicar amb l'exemple, jo ja he fet la meva subscripció. I confio que els milers de catalans que estimen l'esport del nostre país s'apuntin a l'ocasió única de llegir-ho en la nostra llengua. Som catalans i ho hem de demostrar.

Cooperació-solidaritat

Quico Gurrera, del Baix Camp, troba a faltar aquella plana que El Punt, fa molts anys, dedicava a temes de solidaritat i cooperació, i que es feia d'acord amb les ONG de les comarques gironines. La recordo molt bé, era la contribució del 0,7 que El Punt feia posant un professional i el paper. Fins i tot em diuen que es va intentar fer en les altres edicions, però no va acabar de reeixir. Amb els anys, tot canvia i en un moment determinat, segons m'explica la direcció, va semblar que posar-ho tot en una sola plana i en un sol dia podia semblar crear un gueto i es va decidir continuar donant les notícies que arriben de temes de solidaritat i cooperació en el moment en què es produeixen, col·locant-les en la secció que correspongui. Tinc la sensació que el diari ha estat sempre molt sensible a aquests temes i els dedica prou espai, sempre d'acord amb les possibilitats informatives. Els divendres, en la secció d'Apunts de l'edició de comarques gironines, hi ha una petita secció que es titula Apunts de Solidaritat, en què participa la Coordinadora d'ONG Solidàries, on el lector pot trobar actes, convocatòries, temes de formació, etc., que fan referència a la solidaritat i la cooperació. Agraeixo a en Quico que ens recordi aquesta opció del diari de no oblidar els problemes que hi ha més enllà del nostre petit món.

Acabo. Arriben les vacances i crec que són molt necessàries per canviar d'aires i de ritme de vida. Aquest defensor del lector també s'agafa el mes d'agost per fugir una mica de la rutina de la vida quotidiana, descobrir altres llocs i altra gent i reordenar les seves idees. Precisament perquè molts lectors tindran més temps que durant l'any per analitzar més a fons el diari, el nou diari, els demano que no s'abstinguin de manifestar les seves opinions, els seus punts de vista, i que vagin enviant els seus escrits al nostre correu electrònic. Les noves tècniques permeten que la comunicació estigui oberta les 24 hores del dia i tots els dies del mes. Els aniré recollint i tan bon punt comenci setembre ens tornarem a comunicar en benefici de la informació i del diari. Bones vacances als qui en facin.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.