Editorial

La banca torna a guanyar

La sentència que obliga les entitats financeres a tornar els diners cobrats indegudament per les clàusules sòl és un d'aquells exemples que demostren la utilitat de formar part de la discutida Unió Europea. Perquè convé no oblidar que ha estat el Tribunal d'Estrasburg el que ha esmenat la manca d'iniciativa del Tribunal Suprem espanyol, que fins ara havia llançat pilotes fora cada vegada que se li havia demanat que es pronunciés sobre les clàusules abusives dels préstecs bancaris. Tot plegat desembocarà en la nova llei hipotecària que prepara el govern espanyol, una normativa que, com no podia ser d'altra manera, conté el parany de la lletra petita.

D'acord amb els detalls que el ministre d'Economia, Luis de Guindos, ha avançat sobre la nova legislació, a partir d'ara les entitats estaran obligades a facilitar als clients tota la informació i amb l'antelació necessària per tal que sàpiguen l'abast real de la seva hipoteca. El reforç del control notarial que establirà la norma representa, doncs, un avenç important en la protecció dels drets dels consumidors. El sector financer, però, s'assegura un as a la màniga en forma de clàusula que estableix el següent: al final del procés, els clients hauran de signar un document on faran constar que han entès perfectament les condicions del préstec. A la pràctica es tractarà de renunciar a la possibilitat de qualsevol demanda, un blindatge que torna a establir un qüestionable cinturó de seguretat al voltant dels bancs. La situació ha generat una allau de consultes als assessors fiscals i als notaris, que no donen l'abast davant una situació que reflecteix fins a quin punt els governants espanyols han deixat podrir un tema que fa temps que està resolt arreu d'Europa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia