Editorial

Un acte de justícia democràtica

L’entrega a Santa Coloma de Farners dels documents oficials que certifiquen l’anul·lació del judici i la condemna de 125 ciutadans jutjats per consells de guerra franquistes és un acte de justícia democràtica que permet rescabalar mínimament aquests ciutadans i les seves famílies de la repressió per motius polítics que van patir durant la dictadura. L’anul·lació és efectiva en virtut de la llei del Parlament de Catalunya que declara il·legals els tribunals de guerra franquistes (que van actuar a Catalunya entre 1938 i 1978) i que obre la porta a l’anul·lació de les 63.931 sentències imposades per aquests tribunals.

Aquesta llei pionera a l’Estat espanyol és una eina per avançar en la restitució legal i institucional de les persones represaliades sota el terror de la dictadura franquista, com ho és la llei de localització i identificació de les persones desaparegudes durant la Guerra Civil i la dictadura franquista, i la dignificació de les fosses comunes, aprovada també pel Parlament el 2009, que hauria de permetre avançar en la restitució moral que suposa per als familiars poder localitzar, i si és possible recuperar i enterrar dignament, els seus avantpassats.

La recuperació de la memòria històrica és un camí especialment lent i costerut a l’Estat espanyol i és necessari donar-hi un impuls definitiu, culminant els treballs de la llei catalana que aglutinarà aquests i altres aspectes com són la retirada de simbologia, condecoracions i noms de carrers associats a la dictadura franquista, la creació de la comissió de la veritat sobre els crims de guerra, el reconeixement dels col·lectius especialment castigats o oblidats pel règim franquista o els nadons robats. És un deure que el règim del 78 encara té pendent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia