Editorial

Catalunya vota avui amb veu pròpia

Un total de 5.588.095 catalans i catalanes estem cridats a les urnes avui en un dels comicis més oberts i incerts de la història de l’Estat espanyol. Aquestes són també les primeres eleccions generals que se celebren amb la repressió de l’Estat acarnissada en l’independentisme català. Amb presos polítics, exiliats i processos judicials en marxa. I Catalunya ha estat clarament l’eix determinant de la campanya, amb amenaces constants i un ús electoralista lamentable de la catalanofòbia a càrrec especialment del PP, Cs i Vox. Per tot plegat, els catalans i les catalanes tenim més motius que mai per votar avui pensant en clau nacional i no en els interessos d’un estat que experimenta una degradació constatable i una forta regressió en la garantia dels drets fonamentals.

Entre els possibles escenaris postelectorals caldrà veure si l’aliança del tripartit de dretes suma o si Pedro Sánchez aconsegueix encapçalar un govern. I quins socis triarà el PSOE: l’esquerra de Podem i fins i tot els partits independentistes o Cs. Però a hores d’ara cap aspirant a La Moncloa amb possibilitats ha plantejat una solució democràtica a les demandes catalanes. Per la qual cosa, les eleccions seran avui a Catalunya un test de reafirmació nacional. Posant de manifest el grau de fortalesa de l’independentisme, visualitzant el reduït suport dels partits anticatalanistes d’estricta obediència espanyola, com ara el PP i Cs, i marcant la diferència respecte a altres parts de l’Estat girant l’esquena a la ultradreta, Catalunya pot ser decisiva en les eleccions d’avui i només això permetrà forçar una resolució dialogada i democràtica del conflicte basada en el dret a l’autodeterminació. Però, per ser-ho, Catalunya primer ha de ser sobretot sobirana en la seva elecció.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia