Editorial

‘Brexit’, continua la incertesa

Quan queden 25 dies exactes perquè finalitzi el termini fixat perquè el Regne Unit abandoni la Unió Europea, la incertesa continua planant sobre el ‘Brexit’. I les propostes fetes aquesta setmana pel primer ministre britànic, Boris Johnson, d’establir controls duaners a Irlanda del Nord, encara que no siguin fixos ni en la línia exacta de la frontera entre la Irlanda dividida, no han fet res més que aportar confusió a la qüestió. L’ambigüitat de Johnson tampoc ha contribuït a avançar en la resolució del conflicte i que el Regne Unit eviti el desastre que suposaria un ‘Brexit’ sense acord. D’una banda, Johnson es mostra, davant el seu partit i als Comuns, com un negociador implacable que no cedirà en res davant la UE. El primer ministre potser no se sent compromès per la seva frase que preferiria ser enterrat viu en fossa abans de demanar una nova pròrroga a Europa, però sembla evident que, amb les propostes d’aquesta setmana i amb l’obertura de noves negociacions amb la UE i, sobretot, amb el seu compromís, expressat per carta a un tribunal escocès, que acatarà la llei, ha refermat més que mai el seu doble llenguatge.

En tot cas, qui haurà de decidir finalment quin marge dona a Johnson és la UE, que, a hores d’ara, es mou en una gradació ben àmplia pel que fa a la reacció a la proposta de Johnson. D’una banda, des de la presidència de la Comissió Jean Claude-Juncker ha obert una escletxa, encara que petita, a l’acord, però ni el president del Consell Europeu, Donald Tusk, ni molt menys el Parlament Europeu veuen amb bon ulls la proposta britànica sobre la frontera irlandesa. S’obre ara una negociació contra corrent que tot indica que està abocada al fracàs, però ja se sap que, en política, no hi ha res impossible.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia