Editorial

El principi del final d'una anomalia fronterera

L'Estat francès ha començat a fer els primers passos per retirar les diferents instal·lacions frontereres que, en contra del que mana el Tractat de Schengen, continua mantenint a l'autopista AP-7 al Pertús. El primer moviment ha consistit a retirar fins al peatge del Voló els policies que hi feien controls periòdics. Ben aviat també sembla que començaran els treballs per desmantellar finalment les instal·lacions i deixar el pas franc als vehicles, tal com passa en la resta de fronteres interiors de l'Espai Schengen.

Es tracta d'una bona notícia que cal celebrar, malgrat que arribi tard. Més de quinze anys tard. Un retard que els responsables polítics espanyols i francesos justifiquen amb els fruits policials que treuen dels controls –sobretot pel que fa a la immigració sense papers–, però que, tot i així, és del tot injustificable legalment. O és que els estats espanyol i francès no creuen en l'Europa sense fronteres i amb lliure circulació de persones amb què els seus dirigents polítics no paren d'omplir-se la boca? O és que les pressions policials i el corporativisme dels diferents cossos que actuen a la frontera, tant espanyols com francesos, han tingut més pes que les decisions polítiques? Semblaria que sí, vistes les opinions dels sindicats policials d'una banda i altra de la frontera, així com les poques ganes de solucionar el tema que mostren els responsables polítics estatals a Perpinyà i Girona.

En tot cas, la Comissió Europea, encara que tard, sembla que aconseguirà fer complir la llei als dos estats i posarà fi a una anomalia que dificulta, i molt, la circulació de vehicles en una de les fronteres més transitades d'Europa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia