Editorial

La manca d’empatia desacredita Putin

A mesura que apareixen més fosses comunes fornides de cadàvers de civils i a mesura que augmenta l’escalada verbal dels dirigents mundials que, com Joe Biden, parlen obertament de genocidi, creixen també les evidències sobre els excessos comesos per les tropes russes a Ucraïna. D’entrada, parlar d’excessos en un conflicte armat sempre és redundant, però la gravetat de les denúncies formulades fins ara –que inclouen execucions sumaríssimes i violacions a dones i nens– fa necessària una investigació a fons a càrrec del Tribunal Penal Internacional. Mentrestant resulta sarcàstic que parli de genocidi el president dels Estats Units, primera potència mundial històricament responsable de moltes altres guerres en què es van prioritzar els interessos econòmics i que van generar moltíssimes víctimes col·laterals. I resulta igualment cínic que el president rus, Vladímir Putin, es faci l’ofès quan l’acusen d’haver comès crims de guerra a la frontera est europea, quan va ser ell qui primer va parlar de genocidi a l’hora de referir-se a la repressió exercida per Ucraïna contra els prorussos del Donbass.

La vella dita ho deixa clar: la primera víctima d’una guerra sempre és la veritat, per això resulta urgent i imprescindible que les autoritats competents realitzin un treball rigorós sobre l’abast real de la violència adreçada conscientment o per accident contra ciutadans indefensos. És en aquest sentit que es troba a faltar per part de Putin una actitud més empàtica envers els morts, els ferits i els desplaçats a conseqüència de la seva decisió d’envair Ucraïna per la força militar. En comptes de mostrar el seu condol o de lamentar simplement aquests efectes, el líder rus ha basat tota la política comunicativa del Kremlin a desmentir aquesta mena d’informacions o a culpar-ne directament les tropes del president Zelenski. El testimoni de la premsa independent damunt el terreny desmunta la propaganda russa i certifica que, tot i ser al segle XXI, la guerra que ha esclatat a les portes del nostre continent empra el mateix nivell de salvatgisme de sempre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia