Editorial

Sense mascareta i l’Estat ja se’n desentén

El govern de l’Estat ha retirat l’obligatorietat de dur la mascareta a l’interior de tots els espais públics. Un pas endavant en la superació de la pandèmia perquè l’aïllament social i la distància entre les persones han marcat les nostres vides els dos darrers anys. La baixa incidència de la covid permet arraconar la mascareta en els espais tancats, malgrat que una de les herències de la pandèmia serà l’ús de la protecció epidemiològica en determinats entorns o situacions. Sembla assenyat mantenir-ne l’obligatorietat en els entorns i espais sociosanitaris, el transport públic i aquells entorns on puguem veure incrementat el risc de contagi de malalties, tant per la presència de persones vulnerables com per l’aglomeració. La mascareta esdevindrà també a partir d’ara un element més de protecció en èpoques de forta incidència de la grip. No ens serà ja estranya i el seu ús hauria de ser interpretat com una mostra de responsabilitat i solidaritat, i en cap cas de raresa.

El desconcert, el genera la regulació estatal del seu ús en l’àmbit laboral o comercial. El decret del govern de Sánchez que n’elimina l’obligatorietat cedeix a cada servei de protecció de la salut de cada empresa o negoci la potestat d’exigir-la o recomanar-la als treballadors. La situació ha generat un caos inicial, i només les grans empreses han fixat tant l’ús obligatori com no. Tant era així que, ja el primer dia en vigor, el Ministeri de Sanitat va haver d’aclarir-ne l’aplicació en aquells àmbits en què per higiene, prevenció o proximitat física la feia més aconsellable. Un nou exemple de la manera de fer espolsant-se responsabilitats del govern estatal que tant ha practicat durant la pandèmia. Els comerços i petits negocis lamenten encara més la inconcreció de la norma i que quedi a la seva responsabilitat l’ús del tapaboques. La covid no està considerada malaltia laboral, sinó comuna, de forma que traspassar a l’empresa responsabilitats en aquest àmbit genera indefensió jurídica, i més quan no s’ha aclarit tampoc el règim sancionador si algun empleat es nega a dur-la a la feina, per exemple.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia