Editorial

L’incompliment de l’Estat, una constant

Encara que a còpia d’incompliments gairebé hi tenim la pell dura, la veritat és que el titular ha tornat a provocar merescuda indignació: l’Estat ha executat només un terç del que havia pressupostat per a Catalunya al llarg de l’any 2021. Una dada que queda agreujada per una altra que hi ve aparellada: durant el mateix període a Madrid no solament es van complir els compromisos sinó que gairebé es van doblar. Les xifres, provinents del Ministeri d’Hisenda, exemplifiquen una de les raons per les quals les relacions entre Catalunya i l’Estat espanyol fa temps que han descarrilat: l’absoluta deixadesa i menyspreu d’una administració central que de manera sistemàtica boicoteja el que hauria de ser un dels seus principals motors econòmics. La informació arriba pocs dies després que la ministra del mateix ram, María Jesús Montero, justifiqués la negativa a fer públiques les balances fiscals –una altra constant del govern espanyol– amb el vergonyós argument que no vol contribuir a alimentar el greuges territorials.

Traduint-ho en xifres, resulta que el 2021 dels 2.068 milions d’euros assignats en el pressupost general de l’Estat a Catalunya, només se’n van executar 739,8, és a dir un 35,7%. Paral·lelament, la comunitat de Madrid resultava premiada amb 2,086 milions, un 84% més dels 1.133 milions que tenia assignats i que representen el triple del que va rebre Catalunya. El conseller d’Economia de la Generalitat, Jaume Giró, ha definit aquesta realitat de “trista i decebedora” i ho ha aprofitat per recordar que són aquests els motius que fan desitjar una Catalunya independent. Ahir mateix, sense anar gaire lluny, representants del teixit empresarial i alcaldes del Vallès i el Baix Llobregat duien al carrer la queixa per un d’aquests incompliments, concretament els treballs del tram Terrassa-Abrera de la B-40, que acumulen un retard inexplicable, novament per culpa del Ministeri de Transport. La solució, segons els afectats, ja no passa per negociar nous terminis sinó per assumir el control de l’execució de les obres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia