Editorial

Laminant competències en prevenció de focs

Una de les votacions que el govern de Pedro Sánchez ha salvat aquesta setmana al Congrés és la del reial decret que actualitza la legislació sobre incendis. La norma, que suposadament hauria de ser notícia com a eina per combatre els focs en temps de canvi climàtic, pateix d’un dels mals endèmics que sovint afecten allò que arriba de la cambra espanyola: la invasió competencial. Els partits independentistes (ERC es va abstenir i JxCat i la CUP hi van votar en contra) han denunciat la laminació de competències d’un decret que homogeneïtza els plans des de la capital estatal, malgrat que les competències en matèria de focs estan transferides. I és que el text arracona les agències meteorològiques dels territoris, com ara el Servei Meteorològic de Catalunya, en favor del criteri de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), que és la que decidirà en cas de risc d’incendi. Es tracta d’una centralització en tota regla, que imposa criteris uniformitzadors perquè els territoris, per exemple, tinguin els seus plans anuals aprovats abans del 31 d’octubre. Un cafè per a tothom en una àrea molt sensible. El govern espanyol assegura que es respectarà la distribució competencial. S’haurà d’estar amatent perquè, de moment, el text ja ha estat validat al Congrés.

El reial decret arriba després dels incendis que s’han viscut aquest estiu, entre els quals, el del Pont de Vilomara. En la sèrie que aquest diari publica els caps de setmana d’agost sobre l’amenaça dels grans focs forestals, els experts coincideixen que l’extinció ja no és la solució. Argumenten que, com malauradament s’ha pogut constatar, estem en un canvi d’escenari marcat per les altes temperatures derivades del canvi climàtic i per l’abandonament del camp, que provoca incendis cada cop més grans, amb una propagació rapidíssima i més potència devastadora. L’ordenació del territori i la gestió forestal emergeixen com les grans eines imprescindibles d’una prevenció que deixa de centrar-se en l’estiu per estendre’s a tot l’any. I que és imprescindible que es gestioni des de Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia