Editorial

La justícia necessita reformes urgents

Cinquena setmana de vaga indefinida, milers de vistes i actuacions judicials suspeses (més de 4.000 a Catalunya) i una reunió de més de quinze hores amb el Ministeri de Justícia que ha servit per a poc més que per intercanviar retrets. Aquest és el balanç provisional de la vaga indefinida que els lletrats de l’administració de justícia van iniciar el 24 de gener i que aboca al col·lapse un servei que endèmicament arrossega problemes de retards. Els lletrats de l’administració de justícia –fins al 2015 anomenats secretaris judicials– fa anys que lluiten per fer visible i reivindicar la seva feina en el procés judicial. La vaga que mantenen ha aconseguit, de moment, un dels seus objectius: sortir de la penombra judicial i posar tota l’administració de justícia en un complex atzucac amb afectacions a milers i milers de ciutadans cada dia. Els lletrats són els alts funcionaris, llicenciats en dret, que dirigeixen l’oficina judicial, en gestionen els comptes i fan de fedataris judicials. La fotografia de la seva protesta són judicis ajornats, casaments suspesos, demandes paralitzades o pensions d’aliments sense abonar.

Els prop de quatre mil lletrats de l’administració de justícia de l’Estat han decidit anar a un conflicte de màxims amb el ministeri, després d’anys de demandes des que el 2009 una reforma processal va donar-los més competències i es van alleugerir les dels jutges. Reclamen més sou per més competències i que se’ls iguali a la carrera judicial. El ministeri de Pilar Llop té un problema que s’incrementa cada hora que es manté la vaga. Un problema que no resoldrà acusant el col·lectiu de lletrats de l’administració de justícia de promoure una vaga política, com ha fet el secretari d’estat, Tontxu Rodríguez. La negociació és, doncs, imprescindible i ha d’interpel·lar totes dues bandes per buscar una solució de consens. Però aquesta vaga és només la punta de l’iceberg d’un problema més extens que cal afrontar, com és la reforma pendent de l’administració de justícia per fer-la més eficient i poder donar a la ciutadania el servei que es mereix.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia