Editorial

Contra el mausoleu dels feixistes

L’editorial d’avui ha estat debatut per: Xevi Sala, Toni Romero, Carles Sabaté, Irene Casellas, Anna Serrano, Núria Astorch, David Brugué i Xevi Masachs.

Que al cap de seixanta anys del seu afusellament i posterior enterrament al Valle de los Caídos, l’exhumació del cos de José Antonio Primo de Rivera, en compliment d’una llei estrictament democràtica, sigui notícia demostra fins a quin punt aquesta porta està mal tancada. I que un partit de la dreta suposadament moderada, com el PP, ho aprofiti per intentar reescriure la història i blanquejar el feixisme ens hauria d’alarmar per la mala qualitat democràtica que significa. En aquest sentit les declaracions d’ahir de la presidenta de l’Assemblea de Madrid, la controvertida Isabel Díaz Ayuso o de l’alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, subratllen el veritable perfil d’una formació que mai ha condemnat el franquisme i que reiteradament insisteix a reivindicar-ne de forma immoral part del seu llegat que consideren favorable. No, per més que Ayuso i els seus ho repeteixin, no és cert que la llei de memòria ens empenyi a desconèixer la història i ens traslladi a un clima previ a la guerra civil; al contrari, el seu compliment serveix per recordar que els culpables del conflicte armat van ser els que es van alçar contra la legalitat legítima de la República.

Amb un cop d’estat que va servir per instaurar una dictadura de quaranta anys i una repressió salvatge que es va traduir en la detenció i execució de moltes persones només perquè eren dissidents polítics. Aquesta és la veritat històrica que els incomoda i que voldrien enterrada. Almenys aquesta vegada el govern espanyol ha sabut fer el trasllat sense la faramalla que va envoltar el de Francisco Franco, però la presència de molts joves entre el centenar de persones que ahir van saludar les despulles amb el braç alçat demostra fins a quin punt la ideologia feixista continua sent una amenaça per a la democràcia, tal com ho va ser el fundador de la Falange. Cuelgamuros, que és el nom oficial actual de l’indret, ha de deixar de ser definitivament un mausoleu d’enaltiment dels dictadors i els feixistes, però també s’ha de donar resposta als milers de familiars que desitjarien exhumar les restes dels finats que hi van ser enterrats de forma indiscriminada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia