Editorial

Tragèdies al mar i hipocresia

L’editorial d’avui ha estat debatut per Toni Romero, Anna Puig, Xevi Sala, Anna Serrano, Francesc Espiga, Sara Muñoz, Xavier Castillon, Irene Casellas, Xevi Masachs, Dolors Bellés i Ure Comas.

La mort dels cinc ocupants del submergible que feia turisme pels volts del ‘Titanic’, un cop lamentada la pèrdua de vides humanes, ens ha de fer més exigents per revisar conductes, denunciar contradiccions i qüestionar la pertinència de determinades activitats humanes que una pretesa modernitat tendeix a naturalitzar. És raonable comercialitzar una aventura –l’ús a la lleugera d’aquesta paraula està fent més mal que bé– a un preu astronòmic i que comporta un risc considerable de perdre-hi la vida? Hem de concloure que no, encara més quan un accident com el del submergible –que no submarí– de nom ‘Titan’ no era tan aleatori en vista dels problemes tècnics que ja havia tingut en immersions anteriors. És del tot rellevant que als passatgers els fessin signar el reconeixement que s’embarcaven en una activitat de risc que podia comportar la seva mort. De descensos per explorar el fons marí, igual com de viatges per l’espai, se’n fan i se’n faran, però els han de motivar finalitats investigadores i s’han d’afrontar de manera professional. Res a veure amb un negoci lucratiu com el que ha portat a la mort milionaris que buscaven una experiència única i que es van embarcar en un artefacte sense les validacions tècniques necessàries.

Al costat del ‘Titanic’ hi han mort cinc persones, però fa deu dies el naufragi d’un pesquer al mar Jònic se’n va endur 500 pel cap baix, entre morts i desapareguts. La proporció és d’1 a 100, mentre que la dels recursos humans, tècnics i materials destinats als mitjans de rescat és diametralment oposada. Aquesta discriminació en funció de la procedència és una imatge nítida de la hipocresia de les autoritats responsables de la seguretat al mar. L’últim viatge del ‘Titan’ s’ha seguit com si es tractés d’un ‘reality’ i els seus adinerats ocupants seran aviat coneguts pels corresponents apunts biogràfics. La tragèdia del pesquer que va naufragar a les costes gregues és una més d’una quotidianitat insuportable. Se’n sap ben poc, tampoc hi ha cap certesa de quantes persones transportava ni encara menys els seus noms. Només els trobaran a faltar les seves anònimes famílies mentre s’esforcen per omplir el plat per dinar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia