Editorial

Una esquerda a la Rússia de Putin

L’editorial d’avui ha estat debatut per: Susanna Oliveira, Toni Brosa, Dolors Bellés, Francesc Espiga, Ure Comas, Xevi Castillón, Teresa Màrquez i Xevi Masachs.

Ucraïna i la invasió que el líder rus va idear i pressuposar com una guerra llampec, s’ha acabat convertint en el seu pitjor malson. La revolta del grup de mercenaris Wagner que li donaven suport sobre el terreny ha deixat una gran esquerda a la Rússia de Vladímir Putin. Hi ha encara massa incerteses sobre els efectes que la rebel·lió, liderada per Ievgueni Prigojin, tindrà sobre la guerra a Ucraïna, d’una banda, i sobre el lideratge de Putin, de l’altra. El que és segur és que dissabte passat, quan els homes de Prigojin van arribar a menys de 300 quilòmetres de Moscou abans no desistissin i s’aturessin per la mediació del president bielorús, Aleksandr Lukaixenko, va ser un dels dies més complicats per a Putin en els seus 23 anys en el poder. El líder rus ha quedat debilitat, a dins i a fora de les seves fronteres. Saber quines conseqüències tindrà això és encara la gran incògnita. Als homes de la Wagner només els va caldre un dia per ocupar la ciutat russa de Rostov al Don i en van marxar ovacionats per la població. Prigojin ha fet trontollar i ha deixat tocada la imatge de Vladímir Putin, la del líder d’una gran potència: el ‘TsarPutin que s’ha enfrontat a la resta d’Occident. Probablement la pitjor derrota que el líder rus podia témer. Caldrà veure qui i com s’aprofitarà d’aquesta derrota. En tot cas, s’ha obert una escletxa que podria facilitar que s’aixequin, dins les fronteres russes, les veus silenciades contra la invasió de la veïna Ucraïna. De moment, sense els homes de la Wagner sobre el terreny i amb les desercions que s’han anat comptabilitzant a l’exèrcit rus s’obre un nou escenari en el conflicte bèl·lic.

El destí de Ievgueni Prigojin i saber com Putin gestionarà la que ha anomenat la “gran traïció”, sense encendre’n una de més grossa, és un altre dels interrogants que se sumen a la llista d’incògnites que hi ha ara sobre el tauler rus. Un tauler del qual el líder rus ha perdut una part del control. A banda de la humiliació que impliquen les informacions que asseguren que els serveis d’espionatge dels Estats Units havien detectat dies abans la rebel·lió que els serveis secrets de Putin no van saber veure fins que els homes de Prigojin eren a les portes de Moscou.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia