Editorial

Racisme en augment a la Unió Europea

Europa, que tant de profit laboral n’ha tret i en treu dels afrodescendents, els continua castigant amb actituds obertament racistes. I la tendència va en augment, tal com es desprèn de la darrera enquesta de l’Agència de Drets Fonamentals (FRA) de la Unió Europea, segons la qual pràcticament la meitat d’aquest segment de la població afirma haver estat objecte d’alguna mena de discriminació. Aquest sentiment de patir discriminació ha empitjorat sis punts en relació amb el 2016 i certifica, tal com conclou l’enquesta, que “el racisme és generalitzat i implacable”. Ens ho hem de fer mirar perquè els afectats pateixen aquesta mena de comportaments des de les escoles fins als mercats, a l’àmbit laboral, l’habitatge o la sanitat. La gestió de la immigració continua essent una assignatura pendent fins i tot pel que fa als descendents de la primera generació, nascuts i criats a casa nostra, però igualment víctimes de l’exclusió. Tot plegat és especialment greu perquè estem parlant d’un doble racisme, el sociològic i l’institucional, que sovint s’exerceix pel sol fet de tenir la pell o una fesomia diferent.

La seqüència vital d’una persona sotmesa a aquestes circumstàncies és desoladora: la discriminació comença a l’escola, entre els mateixos companys, després continua a l’hora de buscar feina o habitatge, quan es tanquen totes les portes, i encara s’agreuja si algun dia un policia t’atura sense cap justificació, i finalment acabes rebutjat en una espiral que tan sols aconsegueix que et recloguis en el teu entorn i que es cronifiqui l’exclusió social. Una exclusió que arriba a la seva culminació quan arribes a la majoria d’edat i ni tan sols pots votar al país on vius i treballes. El fracàs davant aquesta situació es manifesta de manera contundent en dues direccions. En primer lloc, la incapacitat o la manca de voluntat d’acabar amb el racisme contra els ciutadans afrodescendents, que tenen els mateixos drets que qualsevol altre. En segon lloc, la incapacitat també de gestionar les onades d’immigrants que no paren de trucar a les portes europees: ho estem veient aquests dies amb la polèmica redistribució dels que arriben a les illes Canàries. Racisme i rebuig no porten enlloc.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia