Editorial

Putin accepta que no guanyarà militarment

L’ofensiva russa contra Ucraïna s’ha vist eclipsada per una altra invasió militar, en aquest cas la d’Israel sobre la Franja de Gaza, però Putin s’ha encarregat de recuperar aquesta setmana tota l’atenció amb una petició pública de negociació. El president rus ha dit concretament que “totes les accions militars són sempre una tragèdia” i que “cal aturar la tragèdia a Ucraïna”, unes paraules una mica cíniques venint de la part agressora, la que va desencadenar una guerra que ha resultat més costosa i llarga del que inicialment s’havia planejat. Al final els enfrontaments militars s’han enquistat en una dinàmica d’ofensives i contraofensives que no acaben de decantar la balança ni a favor d’uns ni dels altres, però a aquestes altures resulta inqüestionable la resistència ucraïnesa amb un president al capdavant que ha sabut capitalitzar la situació i unificar la societat i els partits a l’entorn d’un objectiu comú: la supervivència. Putin, en canvi, tot i tenir al seu servei un dels exèrcits teòricament més potents del món, no ha pogut imposar ni la seva superioritat militar ni el seu relat. No només per la quantitat de víctimes civils sacrificades, com sol passar sempre amb les guerres, sinó per algunes decisions controvertides, com la deportació forçada de nens a Rússia, que han fet indefensables els seus arguments.

Però Putin té raó en una cosa: quan acusa la comunitat internacional de mobilitzar sancions contra Rússia destinades a afeblir la seva musculatura econòmica i, en canvi, mantenir-se pràcticament impassible amb el genocidi d’Israel contra el poble palestí. No és el més indicat, òbviament, per donar aquesta mena de lliçons a ningú, però cal reconèixer que la contundència i la unitat d’Occident exhibida per aturar els peus als russos s’està trobant a faltar a l’Orient Pròxim, on els civils estan sent sistemàticament massacrats. Ara Putin assumeix que l’única sortida al conflicte passa per unes negociacions inevitables, que fins ara han estat infructuoses perquè les condicions eren inassumibles per al govern ucraïnès. Caldrà, doncs, que ambdues parts siguin realistes i acceptin que qualsevol negociació passa per força per alguna renúncia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia