Editorial

2024, un any de reptes colossals

Avui fa un any, ni els més optimistes haurien situat entre les previsions per al 2023 una llei d’amnistia per esmenar la repressió a l’independentisme. L’amnistia va entrar amb força a l’agenda política gràcies a l’aritmètica resultant d’unes eleccions espanyoles avançades a conseqüència dels mals resultats del PSOE en les municipals i autonòmiques. Quan s’acaba l’any, la llei tot just ha entrat en la tramitació parlamentària i caldrà vetllar-la de prop, però ja és una realitat. Quan se’n va començar a parlar, tampoc hi havia consciència que les proves PISA posarien al descobert que el sistema educatiu té unes mancances, una desorientació i uns resultats acadèmics tan millorables que situa l’educació com el sector en què cal intervenir a curt termini per reimpulsar-lo més enllà de continuar-lo protegint com a baluard fonamental per preservar el futur del català, que continua sent un objectiu innegociable.

Que el 2023 hi hauria sequera se sospitava i s’ha confirmat. Mirar el cel no ha resolt res i la temença s’estén al 2024, un any de reptes enormes. Començant per la mateixa emergència per sequera, que és a la cantonada i que caldrà gestionar amb mirada més global que local i generositat entre territoris per assumir renúncies en benefici del conjunt. En l’àmbit de la política institucional, sense que s’hagi avançat encara en cap dels acords amb els partits independentistes que van fer possible la investidura de Pedro Sánchez, ja s’intueix que caldrà una combinació d’estratègia, valentia i mà esquerra per recórrer aquests camins sense prendre mal en qüestions com el finançament –en el qual els plantejaments dels dos governs s’assemblen ben poc– i sobretot en el referèndum, en què la distància és sideral. La investidura ha estat possible perquè els desacords es van definir i es van posposar, però, amb l’horitzó de les eleccions al Parlament cada vegada més a prop, tant ERC com Junts s’han de posar les piles per oferir resultats. I, ja fora de l’abast de la política catalana, l’altre gran repte és desescalar primer i portar a la fi els dos grans conflictes bèl·lics que violen drets humans i impacten en l’economia mundial: a Ucraïna i al Pròxim Orient.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia