Opinió

Haití és culpable

“Haití paga haver estat la primera colònia llatinoamericana a abolir l'esclavitud i a proclamar la seva independència

Les coses no passen perquè sí. No s'arriba a una situació límit si abans no s'han desencadenat, en cadena, tot un seguit de processos, d'esdeveniments, que expliquen –a posteriori– a químics, filòsofs, metges, historiadors, geòlegs, demògrafs, estadístics, detectius... quin motiu o motius, quins han estat els prolegòmens, que han provocat l'esclat “sobtat” de tal o qual fenomen “puntual” (que pot perllongar-se dècades o segles: un minut en la història de la humanitat).

Després, totes les disciplines del “saber” teoritzen –a la universitat?– afirmant que ja estava previst aquest “nou” escenari i tothom assevera que donades les premisses analitzades a pilota passada era evident que amb la concatenació d'aquells esdeveniments s'arribaria a aquest panorama. És el que els tauròmacs en dirien “a toro pasado”.

No podia ser de cap de les maneres que, d'Haití, cap dels nostres estudiosos (o dels nostres teleñecos generalistes) passi de puntetes o passi, senzillament, de preguntar-se com és que aquest país caribeny no acaba mai de sortir-se'n d'una que ja està immers en una altra de pitjor que en vaticina una de nova i més terrorífica que l'anterior.

Totes les dades econòmiques, de qualitat democràtica i corrupció, l'índex de pobresa i analfabetisme, de renda per càpita, de serveis mèdics a la població, d'esperança de vida, de dependència al FMI i al Banc Mundial són colpidores... i pel que fa a les naturals, totes i les pitjors catàstrofes: terratrèmol sobre terratrèmol, còlera! Segons el darrer índex de desenvolupament humà publicat pel Pla de les Nacions Unides per al Desenvolupament (PNUD, 2015) i recollit en la nova edició del mapa de Peters editat per la comissió de l'Agenda Llatinoamericana de Girona, Haití ocupa la posició 163 sobre el total de 188 països/estats actuals a la Terra.

De la saga mafiosa i terrorista dels Papa Doc (1957-1986) a la primitiva La Española, de les ocupacions ianquis anteriors i dels cops d'estat posteriors, deixo que ho busqueu a Google o que aneu a una biblioteca presencial (que bé que s'hi està!): ens podem morir de riure del festival de Sitges.

Haití està pagant haver estat la primera colònia llatinoamericana a protagonitzar una revolució (1791), la primera a abolir l'esclavitud (1793) i la primera a proclamar la seva independència (1804). Haití és el primer exemple universal que una rebel·lió d'esclaus triomfa aboleix el tràfic de persones i s'emancipa. Encara ho estan pagant!



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia