Opinió

opinió

Homenatge a Fidel Castro

La mort ho pot canviar tot. Ho veurem avui en directe en els primers actes d'homenatge que s'han organitzat per la mort de l'expresident cubà Fidel Castro. Hi coincidiran, entre d'altres, l'emèrit rei Joan Carles i la diputada i dirigent de la CUP Anna Gabriel. Seria difícil la coincidència dels dos personatges en altres llocs que no foren un enterrament, on hi haurà una gran diversitat de persones que quedaran aplegades al voltant de la figura històrica del líder cubà.

Fidel Castro es considerava hispà, cubà, espanyol i gallec. Mai un govern de la democràcia –ni d'UCD, ni socialista, ni del Partit Popular– va facilitar el viatge del cap de l'Estat a l'illa.

En els principis de la democràcia espanyola i fins als noranta, Fidel Castro enviava des de Cuba i en format regal autèntics cigars havans a Madrid. Eren per al rei Joan Carles, per a Felipe González i per a Manuel Fraga Iribarne –recordo haver-me fumat un havà procedent d'aquelles partides en companyia de Jordi Bosch–. Castro marginava dels regals l'oficial comunista espanyol Santiago Carrillo. El considerava un comunista prosoviètic i rebia un tracte diferenciat i es quedava sense els havans. A Felipe González li va tallar radicalment els enviaments d'havans quan va haver-hi l'anomenada crisi de les ambaixades. Va considerar que Espanya s'havia passat permetent que refugiats cubans tinguessin asil a l'ambaixada espanyola.

Al llarg de molts anys es van produir repetides invitacions de Fidel Castro al rei Joan Carles perquè visités oficialment l'illa. Després d'una cimera iberoamericana a l'Havana, Joan Carles va voler fer-hi una visita d'estat i el govern Aznar ho va impedir. Avui anirà als actes d'homenatge per la seva mort.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia