Opinió

Full de ruta

Notícies falses

Un home armat va disparar dins d'una pizzeria de Washington. Buscava els responsables de la xarxa de prostitució infantil de Clinton

Aquests dies, tots seguim amb atenció les notícies al voltant dels pares de la Nadia, els veïns de l'Alt Urgell que haurien estafat a milers de persones demanant donatius per fer uns tractaments mèdics als Estats Units a la seva filla malalta. En aquest cas, el focus es posa, òbviament, sobre el mentider, com a mínim, o estafador, si ho certifica un jutge. Però a mi m'agradaria també que es posés l'accent en el paper dels mitjans de comunicació, mitjans que s'han empassat històries raríssimes del pare de la Nadia però que els han servit per omplir hores de programació televisiva. Els mitjans haurien de reflexionar, i molt, sobre com es treballa a les redaccions i per què la immediatesa és el nou mantra del periodisme, a voltes sacrificant la feina més important d'aquesta professió: el contrastar.

És cert, però, que els mitjans han patit dues crisis en una, l'econòmica i la de l'arribada massiva d'internet i les seves noves regles de consum. Ja no està en discussió si cal comprar el diari, està en discussió si cal veure la tele. I per informar-me, amb quatre tuits o entrades al Facebook ja en tinc prou. Però, tot i que el cas de la Nadia deixa en mal lloc els periodistes, pitjor ho té Facebook. Diumenge passat, un home armat amb una arma automàtica , com les que es van fer servir en els atemptats de París, va entrar en una coneguda pizzeria de Washington i va començar a disparar. Per què? El jove buscava els responsables de la xarxa de prostitució infantil que dirigeix Hillary Clinton. Sí, no facin cares rares, la candidata demòcrata dirigeix, segons els perfils oficials de Facebook de destacats membres de la candidatura de Donald Trump, una xarxa de prostitució infantil. Bé, i xarxes de tràfic de drogues i qualsevol altra mena d'animalada que se'ls pugui ocórrer. Els mitjans han fet moltes coses malament i no han sabut afrontar aquesta doble crisi, segur, però, sense caure en el corporativisme, si fan les coses com diuen les regles elementals del periodisme, encara haurien de ser el lloc on llegir les notícies. Almenys les de veritat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia