Opinió

Full de ruta

Els setze jutges alemanys

La mateixa distància que observa l'unionisme entre els exercicis del dret a decidir d'altres pobles amb el dels catalans és la que separa els TC espanyol i alemany: irrellevant

El Tribunal Constitucional Federal alemany –que irònicament està format per setze jutges– ha rebutjat la possibilitat que Baviera celebri un referèndum sobre la seva independència, perquè la sobirania, diuen, rau en el conjunt del poble alemany. A partir d'ara sentirem aquest mantra a les tertúlies, com si l'alt tribunal alemany hagués dictaminat sobre la independència de Catalunya. Llàstima que no es pot desobeir més d'un tribunal constitucional alhora. Sovint es compara Catalunya amb la rica Baviera per caricaturitzar l'independentisme amb el tòpic de la insolidaritat. El TC alemany es cura en salut quan hi ha menys d'un 3% de la població que vota l'independentista i extraparlamentari Partit de Baviera. A Catalunya diria que al Parlament hi ha una majoria secessionista i una supermajoria pel dret a decidir, això que els setze jutges alemanys neguen als seus conciutadans. El futur dels pobles no el decideixen els tribunals constitucionals. No hi ha dubte que els bavaresos decidiran el seu, si mai el volen decidir, com els escocesos, els catalans o els habitants de Nova Caledònia, que, per cert, l'any que ve votaran en referèndum la seva relació amb França. Sigui dit de passada que Manuel Valls va negociar personalment amb les autoritats de Nova Caledònia els termes del referèndum, especialment el cens a utilitzar, per afavorir, és clar, els interessos francesos.

França, el Regne Unit, el Canadà... Que si uns no tenen Constitució, que si els altres ho van acordar, que si la descolonització... La mateixa distància que observa l'unionisme entre els exercicis del dret a decidir quebequès, escocès i de Nova Caledònia amb el dels catalans és la que separa els tribunals constitucionals espanyol i alemany: irrellevant. L'anàlisi de les diferències i similituds entre processos d'independència condueix a una conclusió principal: la constatació de la singularitat i especificitat de cada cas. ¿Com deu ser mengen fetge d'un penjat en alemany?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia