Opinió

la crònica

Ara és l'hora

Ara és l'hora de recaptar més impostos. Desplegar oficines de l'Agència Tributària de Catalunya per tot el país. El secretari d'Hisenda ha dit que passaran de dos-cents trenta treballadors a vuit-cents per portar a terme la feina que se'ls presenta si –com ell pensa– assumeixen la recaptació de tots els tributs, sancions i altres figures juridicofiscals abans de l'estiu; i de passada preparar-se per si cau la rifa de la independència i llavors cal administrar impostos arran i arreu. Calculen uns 5.500 m² d'augment de superfície en oficines, en quinze noves seus d'implantació imminent, entre les quals hi ha previstes les de Santa Coloma de Farners, la Bisbal i Figueres a les comarques gironines. I és possible que se n'estableixin més a Salt, a Llagostera, a Vidreres...

La pretensió és encarregar-se de tots els impostos que avui recapten altres administracions: l'Estat, les diputacions, les sancions de trànsit, els municipis, etc. És de preveure una forta oposició corporativa: que els impostos que recapta avui cada administració pública hagin d'anar necessàriament via Generalitat no els fa gràcia. Perquè un diner que es recapta directament és “peix al cove”, però si ho fa un altre has d'esperar que t'ho transfereixi, i amb l'endèmica falta de numerari existent, la lentitud és habitual.

Els primers que s'han queixat són els registradors de la propietat, que mantenien un conveni per recaptar determinades liquidacions. Estan nerviosos. I no entrarem en aquesta guerra perquè és una picabaralla entre institucions. Ja s'ho faran! El que causa perplexitat és que en un temps en què les oficines presencials han perdut bona part de servitud perquè la majoria dels impostos es declaren i es liquiden per via digital, la proximitat d'aquestes delegacions té una importància relativa. Lluís Salvadó assenyala que amb aquest desplegament s'aconsegueix un “gran estalvi”. Cinc-cents funcionaris d'elit afegits, lloguers a dojo, noves instal·lacions d'alta tecnologia, xarxes informàtiques, duplicitat –actual– amb la hisenda de l'Estat... Costa d'entendre l'estalvi.

I en el centre de la diana el ciutadà i les empreses, avui assetjats amb multitud d'obligacions legals, objecte de gran nombre d'impostos directes, i també els que s'inclouen en els rebuts de l'aigua, de la llum... La proximitat i l'automatització dels serveis recaptatoris derivarà en més inspeccions i revisions. Una bona part d'aquests nous empleats tindran funcions investigadores, i faran punta al llapis per no deixar passar ni un brot verd. Les lleis fiscals tenen avui un ampli camp interpretatiu –fet a posta– i no és gens difícil intuir anomalies en les declaracions dels contribuents. Més feina per als tribunals!



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia