Opinió

la crònica

Interessos del 0,00%

CaixaBank envia als seus clients un comunicat que diu: “Benvolgut client: li proposem les següents modificacions de les condicions contractuals del seu contracte d'estalvi a la vista, que li detallem a continuació, i que s'aplicaran a partir de 1-7-2017. Nou tipus d'interès aplicable: 0,00%.” És un detall que cal agrair; no falta gaire perquè els diners dipositats en una entitat bancària generin interès negatiu: és a dir, pagar en lloc de cobrar.

Aquelles persones que van estalviar tota la vida, pensant en el rèdit que podrien obtenir quan les forces no els permetessin continuar treballant, veuen així recompensat haver passat privacions per assegurar-se el futur. Encara sort que la pensió de jubilació se'ls incrementa un 0,25%, una fortuna! (entre dos i cinc euros d'augment mensual), i així observen amb consternació com el seu poder adquisitiu va perdent de continu i han de fer miracles per poder viure. Però a Girona sempre hi ha hagut dues classes de necessitats: aquells que proclamen la seva precarietat, piquen portes, s'esgargamellen i aconsegueixen ajudes, se les saben totes per obtenir-ne, i ronden amunt i avall, mobilitzant-se per aconseguir ingressos de tots colors; i aquells altres a qui la seva dignitat –que no té res a veure amb els diners– no els permet mostrar-se públicament com a desvalguts. Plana un silenci sobre la seva situació econòmica. Procuren passar abans amb menys mitjans de supervivència que no pas proclamar la seva dissort. “La roba bruta es renta a casa”, hem sentit dir.

Mentrestant, el panorama bancari a Girona torna a ser brillant: CaixaBank manté un oficina galàctica al carrer Santa Clara dissenyada per aturar el client a la porta mentre li ofereixen mòbils, ordinadors, olles de pressió i tot el que convingui. El personal que treballa és a l'interior, allunyat de mirades inoportunes. És a la feina.

Banco Santander és a punt de reestrenar l'oficina de la plaça Marquès de Camps. Han obert uns grans finestrals perquè la llum natural hi entri de ple. Però després ho han tapat amb immensos rètols d'un vermell intens amb què s'envien missatges de gran format, plens de seducció.

I Bankia –la famosa Bankia rescatada amb els diners de tots– ha netejat la seva seu del carrer Sèquia –ara tot és blanc– on ofereix pagar interessos del 3% en imposicions, però en tot cas no es descuidin de llegir la lletra petita, fins i tot la minúscula, i facin números, per favor!

No es queda curt el Banc Sabadell, amb una gran pancarta del tennista Rafa Nadal en què se li pregunta: “Què és el primer que fa quan es desperta?” Contesta: “Apagar el despertador.” Genial! Genial!



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia