de reüll

El cementiri

La candidatura per a un magatzem de residus nuclears no hauria de ser decisió de set regidors

Ferma convicció la de l'Ajuntament d'Ascó en presentar candidatura per tenir un cementiri de residus nuclears quan el Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre hi està en contra, comarques veïnes com el Priorat hi estan en contra, els partits hi estan en contra i el govern de la Generalitat hi està en contra. L'alerta llançada des de la plaça Sant Jaume no és menor: si l'Estat opta pel municipi, farà tot el que estigui al seu abast perquè la instal·lació no es construeixi a Catalunya. L'argument amb què el govern català justifica el rebuig, que representant el 16% de la població produïm el 40% de l'energia nuclear de l'Estat espanyol, és, en part, el del consistori per reclamar el magatzem. Des del municipi, amb una economia dependent de les nuclears, sostenen que la instal·lació serà un revulsiu per a la comarca, tal com l'arribada de les centrals ho va ser fa més de 25 anys. A qui li sorprèn que el cementiri no immuti una zona que té en el seu paisatge més o menys proper tres d'aquestes instal·lacions? Però, respectant el principi d'autonomia local, la presentació de candidatura per a un magatzem de residus nuclears no hauria de ser decisió de set regidors, ni tan sols d'un municipi o una comarca. O és que l'executiu no ha de decidir si en el Principat, sigui on sigui, vol una instal·lació d'aquestes característiques? Ara, un cop Ascó ja ha mostrat les cartes, diu que no. Massa tard, la decisió ja està en mans de l'Estat, que és el que haurà d'elegir entre les tres candidates que hi ha fins al moment: Yebra, Villar de Cañas i Ascó.

En els darrers dies hem viscut dues polèmiques en què la indefinició dels executius espanyol i català fa que els municipis acabin tirant pel dret, prenent les seves decisions, independentment de les posicions de les administracions superiors. Dos exemples en què els regidors tant del PSC com de CiU han obviat les instruccions que els han arribat des de la capital catalana. Ho vam veure amb Vic, amb la intenció de l'Ajuntament de prohibir l'empadronament dels sense papers; ho veiem amb Ascó, aprovant la candidatura per a la instal·lació del magatzem de residus nuclears. Què tenen en comú? Immigració il·legal i energia nuclear són dos temes tabú sobre els quals no hi ha reflexions serenes ni, sovint, posicions clares. Figuren amb compromisos poc concrets en els programes d'alguns partits que es mantenen en la navegació que permet l'ambigüitat. I quan esclaten, correm-hi tots! En el cas d'Ascó ho ha fet amb la candidatura que, ara, pot acabar directament amb la instal·lació del cementiri nuclear a Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.