Opinió

opinió

20 de febrer: tota la pagesia, a Barcelona

Allò que més ens indigna és la manca de propostes per part del conseller d'Agricultura

Està clar que el camp català passa pels pitjors moments: amb uns preus dels productes agrícoles i ramaders ruïnosos. Com ha assenyalat el Parlament Europeu, és un moment en el qual la concentració de la distribució a tot Europa, fa que tingui una gran força i una posició de domini sobre el mercat. No només porten els preus percebuts pels productors a la baixa, sinó que incompleixen reiteradament les diferents normatives, ja siguin d'etiquetatge, de qualitat, d'origen... Per acabar-ho d'adobar, han proliferat les anomenades marques blanques, que en teoria són productes més barats, però que esborren tota petjada de l'origen, la qualitat i de tots aquells aspectes que poden aportar algun tipus de valor afegit al treball de la pagesia i garanties al consumidor.

Allò més greu és que, mentre tot això ocorre, l'administració mira cap a una altra banda. Crec que amb un sector tan important com és l'alimentari no s'hi pot jugar i cal que la distribució tingui control per part de l'administració: que n'hauria d'aturar aquests abusos. Davant d'aquesta problemàtica, allò que més ens indigna és la manca de propostes i solucions per part del nostre conseller i de la nostra ministra, que realment estan desapareguts!

I vull denunciar que considerem que tot aquest temps de desgovern (i d'indiferència) demostra que s'han convertit en còmplices, per omissió, dels abusos de la gran distribució. No han sigut capaços de posar-se al costat dels pagesos per resoldre aquesta situació difícil. Han practicat, més aviat, la passivitat envers els abusos i la indefensió que patim pagesos i consumidors per part de l'oligopoli de la gran distribució. Unió de Pagesos ja fa mesos que fem propostes per tal que els pagesos puguem tenir una renda digna; propostes que són rebutjades, ignorades o desviades una rere l'altra, pel nostre conseller. Per això, ja fa dies que hem passat a l'acció: ens hem estat mobilitzant i fent actes reivindicatius sense parar durant tot l'any passat.

Ara, cal fer un pas més, quan estem a les portes del debat monogràfic sobre agricultura al Parlament de Catalunya, que se celebrarà cap al març. Per conscienciar els diputats del Parlament i la societat de la importància que té l'agricultura al nostre país, avui hem convocat una mobilització a Barcelona. Una manifestació convocada en positiu, reclamant al Parlament que del debat monogràfic en surtin propostes beneficioses. Som un sector estratègic per a la societat i per al país, i no ens mereixem el tracte que ens dóna la nostra conselleria. Exigim i demanem al Departament d'Agricultura que escolti el sector en lloc d'enfrontar-s'hi i que tingui en compte allò que som els productors d'aliments: una peça clau per ser un país modern i endreçat. Sense pagesos no hi ha ni equilibri territorial, ni territori. Cal tenir una Catalunya amb pagesia, encara que no sigui la prioritat del nostre conseller. Per tot això, i en defensa de l'orgull de la pagesia catalana, crec que ara ens pertoca treure pit a tots i totes els pagesos i pageses. Avui hem de sortir tots plegats a Barcelona, en una demostració de força del sector agrari català.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.