Opinió

Judici a la llibertat d’expressió

Avui és un mal dia per a la democràcia i per a l’autogovern de Catalunya perquè per primer cop un president de la Generalitat votat pels ciutadans, investit pel Parlament i en l’exercici del seu càrrec serà jutjat per un tribunal espanyol, i pot arribar a ser forçat a abandonar la seva posició si se l’acaba condemnant. Que una conseqüència de tal dimensió institucional, política i històrica derivi del simple fet de l’exhibició d’una pancarta reivindicativa al balcó del Palau de la Generalitat il·lustra la desproporció amb què l’Estat espanyol està imposant els seus objectius a Catalunya per combatre el procés sobiranista que s’hi viu aquesta última dècada.

La desproporció és evident, és extrapolable a altres actuacions del govern, la policia, la fiscalia i la judicatura que s’estan produint des de molt abans del referèndum de l’1-O, i respon sempre a un objectiu polític. En aquest cas, treure de la circulació el president Torra perquè no s’ha volgut resignar a tornar al marc mental autonòmic, perquè forma part del lideratge independentista que es pretén escapçar al preu que calgui, i en definitiva perquè des de Madrid se’l considera un continuador del mandat del president a l’exili Carles Puigdemont.

Avui no es jutja el president Torra perquè hi havia una pancarta al balcó de la Generalitat, sinó pel contingut concret d’aquella pancarta, la reivindicació de la llibertat dels presos polítics. Un clam que no és matèria electoral, ni demanava el vot per a ningú i que és compartit per una majoria àmplia i transversal de la societat catalana abans i després de qualsevol elecció. Avui es jutja, doncs, tots els que comparteixen aquest clam i la llibertat d’expressió en si mateixa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia