Opinió

Contra xifrada

Jordi Garriga Riu

Dutxa més accessible

L’enginyeria intel·ligent és la que ens fa més fàcil el nostre dia a dia. I no hi ha res més quotidià que la dutxa, moment d’higiene i relax. La proposta de Showee (https://showeeshower.com), empresa de Manresa que té el suport del programa Emprèn UPC, és la d’una dutxa pensada perquè les persones amb dependència puguin remullar-se sense que se’ls faci massa gran, alhora que, en aquests temps de sequera persistent, l’aparell és capaç de reduir en més d’un 50% el consum d’aigua. Judit Salarich, enginyera mecànica que ha aixecat el projecte, amb Èric Güell, Alejandro Castro i Laia Badia, explica que tot neix de l’experiència personal: “L’àvia de l’Èric va començar a patir Parkinson, i dutxar-se sola, que és el que volia, es tornava una experiència difícil.” l’Èric va pensar que era arribat el moment d’explorar les possibilitats tecnològiques de la dutxa. Salarich ho aclareix: “La dutxa només havia evolucionat en el seu disseny, l’estètica, però no pas en les seves funcionalitats”. Es tractava, doncs, de crear una dutxa equipada d’un aparellam electrònic que permetés adaptar-se al grau d’autonomia de cada persona fent més senzilles les fases de dutxa i assecatge, contingudes en un programa informàtic que l’usuari pot controlar a través d’una pantalla tàctil. El programa incorpora un assistent virtual que guia les persones amb dificultats cognitives. Salarich ho explica: “No volíem fer un robot amb braços, massa invasiu, i vam optar per una solució amb diferents sortides, amb aigua que ja surt barrejada amb sabó, i incorporar una aplicació mòbil perquè una cuidadora pugui fer el seguiment de com es dutxa la persona al seu càrrec.” Per tal de preservar la intimitat, “l’assistent virtual de la dutxa el pot acompanyar, per recordar-li que ara s’ha d’ensabonar, ara fregar-se els peus, la panxa...” El plantejament de Showee és anar perfeccionant l’enginy a partir dels tests a les residències on s’ha instal·lat. Les avaluacions han permès certificar que com a eina ecointel·ligent, la dutxa ha reeixit: “Una dutxa convencional, de cinc minuts, gasta 150 litres, i nosaltres hem pogut rebaixar aquest consum per sota del 50% que havíem previst inicialment.” Showee ha tingut com a company de viatge Ampans, fundació que acompanya persones amb diversitat intel·lectual, que els ha permès experimentar, amb la projecció de vídeos per fer més relaxada la dutxa. El dispositiu tecnològic “també disposa d’eines de cromoteràpia –llums de diversos colors per als diversos estats mentals– i musicoteràpia –sons que afavoreixen el relax–.” Showee, que fabrica a la planta del seu soci industrial, Oliva Torras, elaborador de productes de base metàl·lica, es proposa lliurar al mercat, de Catalunya i l’Estat, una sèrie de cent dutxes, per després anar als mercats exteriors.

150 litres
És la despesa d’aigua mitjana d’una dutxa de cinc minuts, que la tecnologia de Showee permet rebaixar fins a més del 50%


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia