Opinió

Keep calm

‘Todo por la patria’

A les casernes de la Guàrdia Civil, encara hi llueix, ben gran a la porta, un lema que, a mi, des de petit, sempre m’ha fet basarda: Todo por la patria, hi diu, sovint emmarcat amb una bandera espanyola. Todo por la patria, advertint que estan disposats a tot per protegir i salvar Espanya, la seva pàtria. L’eslògan prové, naturalment, de l’època franquista, com una manera de justificar tots els crims comesos pel cos militaritzat durant la guerra del 36. Com en tantes altres coses en què la Transició no va fer net, la Guàrdia Civil i el lema han persistit fins ara. L’any 2020, l’Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica (ARMH) va demanar canviar-lo al·legant similitud amb l’eslògan nazi Tot per la seva seguretat, però, ràpidament, diverses associacions de guàrdies civils van dir que hi havia “coses més urgents”. Si l’eslògan és feixista o nazi, alguns agents sembla que segueixen un camí ben similar.

El Todo por la patria no només escau perfectament a la Guàrdia Civil, sinó a tots aquells que, des de fa quinze anys, no han tingut cap problema a fer servir tots els instruments de l’Estat, fins i tot aquells més bruts i il·legals, contra el procés independentista. Des del president Rajoy i el ministre Fernández Díaz fins als policies “patriòtics” Villarejo i Pino, així com tots els agents dels cossos de seguretat estatals que han falsejat informes, han fet informacions prospectives, han espiat polítics i activistes o, simplement, no van tenir cap problema a reprimir ciutadans innocents l’1-O. I, naturalment, tots els fiscals, jutges i magistrats que no han dubtat ni un moment a seguir-los la petja. “Tot per la pàtria”, ni que sigui saltant-se les lleis i conculcant els drets més elementals.

Que no ens enganyin, Rajoy i el PP són només una baula en tot el procés de repressió i desmantellament de l’independentisme. El Todo por la patria no és patrimoni dels guàrdies civils.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia