Opinió

Lletra petita

Violència i límits

“És ben cert que a sangs calentes l’instint primari s’imposa a la raó i que la majoria de nosaltres hauria saltat a la jugular del desgraciat que pegava a la dona

Vídeo viral a la xarxa d’un episodi lamentable d’agressió masclista ocorregut en un cinema de Lleó. Un home que és a la sala amb la dona i la filla insulta i agafa pel coll la parella mentre la nena rep un cop quan passava pel costat. Alguns dels espectadors reaccionen cridant l’atenció a l’individu mentre a la pantalla gran el conegut gat Garfield protagonitza una pel·lícula infantil, aliè al veritable espectacle que es munta a la sala. L’home, fora de si, continua amb els insults i els crits mentre des d’una de les files s’aixeca un home jove amb intencions d’aturar-lo. El maltractador l’increpa, li escup més insults i l’amenaça. Després d’un parell d’intents en què el jove sembla que vol tornar al seu seient i desentendre’s de la situació aconsellat per un parell de persones, finalment baixa les escales i s’encara amb l’home, que l’espera amb ganes de gresca. Mala decisió, perquè el jove amb qui s’acabarà enfrontant físicament és un boxador professional a qui només li fan falta un parell de cops de puny per neutralitzar l’individu, que rep la pallissa de la seva vida. Les reaccions no s’han fet esperar i, com és habitual, s’han polaritzat. Per uns, el boxador és un heroi que ha posat al seu lloc un maltractador amb l’únic llenguatge que pot entendre. Per uns altres, que amb el noble objectiu d’evitar una agressió s’acabi fent ús de la violència només fa que legitimar-la, quan mai no hauria de ser la resposta de res. És ben cert que a sangs calentes l’instint primari passa per sobre de la reflexió i que la majoria de nosaltres hauria saltat a la jugular del desgraciat que pegava a la dona, perquè davant la injustícia s’actua, no es pensa. Però si partim de la base que en algun moment vam sortir de les cavernes i vam deixar de llançar-nos rocs per demostrar qui era més fort i vam adoptar normes de convivència per viure en societat, potser no hauria estat gens malament deixar de gravar amb el mòbil mentre s’animava el boxador i avisar la policia local perquè es fes càrrec de la situació. És només una idea.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia