Articles

ca montes

Mig vot

Mai no he aconseguit que un partit polític m'agrade al cent per cent

De vegades ens compliquem la vida molt per culpa de les grans proposicions. N'hi ha una d'indiscutible, per exemple, que diu que en una societat democràtica cada persona té i ha de tenir un vot. Sense que tots tinguem un vot i un de sol no funciona la democràcia. Fins ací estic d'acord. Però on és escrit que jo estic obligat a donar tot el meu vot, sense matisos, a un mateix partit? O siga, per què no podria donar posem per cas un 23 per cent del meu vot a un partit, un 21 a un altre, un 14 a un tercer, un 3 a un quart, un 2 a un cinquè i enviar la resta a l'abstenció?

La proposta va circular fa anys per Escandinàvia però ni allí es van atrevir a portar-la a terme. Simplement cada persona tindria un vot però podria repartir-lo, fraccionar-lo, entre diversos partits . Amb la tecnologia que tenim avui en dia això no seria especialment dificultós a l'hora del recompte, però per al ciutadà, ep! és la meua opinió, el canvi del seu nivell de satisfacció seria molt gran.

I ho dic perquè jo no sé si li passa a l'altra gent, però és que jo mai no he aconseguit que un partit polític m'agrade al cent per cent. N'hi ha que m'agraden més o menys en termes d'ideologia i n'hi ha que m'agraden més o menys en termes d'eficàcia en la gestió. Però no recorde haver anat mai a votar convençut del tot que aquell vot que jo feia era exactament el que jo volia. I segurament per això la proposta del vot fraccionat em resulta tan atractiva.

Especialment en la situació que vivim ara mateix, més que atractiva em sembla indispensable. El 28-N, per exemple, m'estalviaria molts maldecaps.

D'entrada i sobretot perquè jo no hauria d'usar el meu vot contra ningú. Ara com ara es presentaran diversos partits que jo podria votar i el mètode aquest tan antic que tenim no és que m'obligarà a votar a favor d'un, sinó que em forçarà a no votar els altres, que és com dir a votar contra els altres. I quan ho recompten tot plegat la gent pensarà que si he votat per aquests vol dir que estic en contra d'aquells. Cosa que no és veritat però que ja s'encarregaran els professionals del ram d'explicar i propagar urbi et orbe.


director@vilaweb.cat



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.