Articles

L'escaire

El tren de la bruixa

Els mites de la por, els espantalls, tenen molta presència en la política. Interessada, naturalment, perquè alguns, tant de dretes com d'esquerres, del nord com del sud, els cultiven amb cura, regant-los cada dia, traient-los a parar el solet, perquè creixin, es facin ben bonics i donin uns fruits formosos, rodons i de bon color com una poma camosina. (Sí, ja ho sabem que ara hauríem de dir una gala o una golden, però qui perd els orígens, perd identitat, oi?).

Fins fa poc un mite de la por, a Catalunya, era que un castellà arribés a president de la Generalitat. Fa quatre anys hi va arribar José Montilla Aguilera, nascut a Iznájar, província de Còrdova, el 1955, membre de l'executiva federal del PSOE i, a l'hora de fer balanç, resulta que no ha estat pas un mal president. El seu govern no ha funcionat gaire, però no ha sigut culpa de la presidència sinó de la impossibilitat d'encaixar peces que no encaixaven.

Ara sentim José Montilla, precisament, agitar un altre mite de la por. Diu que si després del 28-N es forma un govern entre CiU i ERC hi haurà perill de fractura social i de confrontació interna a Catalunya. Au, va, home! Quina mania tenen aquests socialistes amb la fractura social! És un dels seus espantalls preferits.

Al llarg dels anys, la por a la fractura l'hem sentida esmentar a la majoria de dirigents socialistes, fins i tot a algun de l'anomenat sector catalanista. De debò creuen que un govern entre CiU i ERC provocaria una mena de revolta al Baix Llobregat, per exemple? Perquè quan parlen de fractura es refereixen a fantasies com aquesta. Si ells no l'atien, segur que no. I encara que l'atiessin ja en parlaríem. Què volen? Estimular les baixes passions de l'espanyolisme a còpia de demagògia? Els catalans d'elecció, que diu Montilla, s'aixecarien contra què, contra qui? No fotem...

Fa l'efecte, però, que Montilla no tindrà ocasió de comprovar si es compleix el mal averany perquè no és fàcil que hi hagi un pacte entre CiU i ERC. Per tant, deixem-nos de fractures, que això no és el tren de la bruixa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.