Articles

Trossos

Presidencials

En la polèmica sobre si s'havia de fer o no un cara a cara entre Mas i Montilla, se'ns ha recordat que el sistema electoral català no és el d'unes presidencials, sinó el d'unes legislatives. No triem president, sinó diputats. Això és formalment cert. Però políticament relatiu. El president de la Generalitat no és només un cap de govern. No és el president del govern de Catalunya; és el president de Catalunya.

Cap d'estat

El president de la Generalitat seria a la vegada –a escala catalana– el que en alguns països és el cap de l'estat i el primer ministre. No tan sols el primer ministre. La figura de Pujol va situar en l'imaginari col·lectiu –però també en la pràctica institucional– la figura del president en un espai molt potent de representació. Maragall també ho va buscar. Llavors, no són unes eleccions presidencials en un sistema presidencial, però déu n'hi do.

Tripartit

Ara que es parla de per què ha fracassat el tripartit –i alguns diuen que tot ha estat culpa de la premsa i de la televisió–, aquest pot ser també un factor. La fórmula del tripartit constata que les eleccions catalanes no són presidencials: no triem president, sinó que triem els qui el triaran. Però la ciutadania les percep com a presidencials. Potser perquè percep Catalunya com una realitat més profunda que una comunitat autònoma. I el seu president, com alguna cosa més que el president d'una comunitat autònoma.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.