Opinió

PLAÇA MAJOR

Més cavalls

La imatge del cavall irlandès rodant al voltant del rei anglès, ¿no és una sàtira perfecta de la relació entre el súbdit i el poder? Quan deslliguen el cavall acostumat a la roda del molí, ell no sap sinó donar voltes

Al conte Els morts de James Joyce el personatge central Gabriel explica una història del seu avi difunt i el seu cavall Johnny. Es veu que l'avi tenia una fàbrica de midó als afores de Dublín i el cavall Johnny era qui feia anar el molí de la fàbrica tot donant voltes i més voltes cada dia de l'any. Però un dia l'avi va voler anar ell i cavall a passejar amb l'alta societat a una desfilada militar al parc. L'home, escriu Joyce (segons la magnífica traducció de Joaquim Mallafrè), “va guarnir el Johnny i es va posar el seu millor barret i el seu millor coll dur i va sortir amb el cotxe amb tota solemnitat de la mansió ancestral que tenia per la part de Back Lane”.

Tot anava bé fins que el cavall va veure l'estàtua eqüestre del “rei Billy”. El rei Billy fa referència al rei William III d'Anglaterra, que va annexionar definitivament Irlanda després de guanyar la batalla de Boyne contra James II el 1690. James era el monarca catòlic i William era el rei protestant i, per això, a Irlanda James sempre va ser un símbol de la sobirania pròpia i el rei Billy va representar l'unionisme amb Anglaterra. Quan Joyce escriu Els morts a principis del segle vint, l'efervescent nacionalisme irlandès fa que aquesta simbologia sigui més present que mai. Quan Johnny va veure l'estàtua del rei, doncs, “no sé si es va enamorar del cavall que munta el rei Billy o si va creure que tornava a estar al molí, el fet és que va començar a donar tombs al voltant de l'estàtua”. I l'avi es va enfurismar: “¡Arri, senyor! ¿Què vol dir això, senyor meu?¡Johnny!¡Johnny!¡Quina conducta més extraordinària! ¡No l'entenc pas, aquest cavall!”. La imatge del cavall irlandès rodant al voltant del rei anglès, ¿no és una sàtira perfecta de la relació entre el súbdit i el poder? Quan deslliguen el cavall acostumat a la roda del molí, ell no sap sinó donar voltes i, a més, ho fa al voltant del poder dominador, del qual potser està secretament enamorat. Els irlandesos es van acabar independitzant d'Anglaterra el 1921, però també hagués pogut passar que haguessin continuat sent aquest cavall masegat i capcot que dóna tombs al voltant del rei borbònic… vull dir, del rei Billy.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.