Opinió

PLAÇA MAJOR

A miquetes, no

En cultura, quan ja queda clar que les restriccions seran espectaculars, gosem demanar que les coses siguin clares des del principi. Com a mínim, des del principi de cada any

Les primeres declaracions de principis dels consellers del nou govern no ofereixen sorpreses, corresponen a una mentalitat clarament dretana que insisteix en els tòpics repetits una vegada i una altra des de l'actual escombrada privatitzadora teoricopràctica –impuls a l'escola privada en detriment de la pública, voluntat de ferir abans de matar, el sistema sanitari públic, etc.– que s'afegeixen a la feina que en aquest sentit es fa des del govern espanyol. Res que no sabessin, si ho volien saber, els votants que van decidir en les últimes eleccions: la dreta no és gaire imaginativa –l'esquerra, darrerament, tampoc–, aplica les receptes seculars ni que els hagi donat una formulació retòrica més atractiva perquè l'electorat se les pugui empassar fins i tot amb cert entusiasme. En cultura, quan ja queda clar que les restriccions seran espectaculars i que segurament haurem de veure com fugen grans quantitats d'aquests pocs diners en els “projectes” dels nous governants, gosem demanar –sense gaire esperança que se'ns escolti– que les coses siguin clares des del principi. Com a mínim, des del principi de cada any. La cultura d'aquest país no s'aguanta pels governs, sinó per una xarxa d'entitats, d'editorials i de persones que sí que tenen projectes assajats i experimentats i que necessiten ajudes per dur-los a terme. Per aquesta feina ingent, sovint desinteressada, se'ls acostuma a castigar des de l'administració amb la imprevisió, la improvisació i els canvis de rumb. Els darrers anys, amb les retallades de la crisi, això s'ha agreujat, i a mig any han arribat les garrotades d'escreix, de manera que la desorientació ha estat important. La demanda és que, hi hagi pocs o molts cèntims, que tampoc no els incrementaran perquè des d'aquí se sol·liciti, a començament d'any se sàpiga de què es disposa, que les convocatòries surtin el mes de gener, o el desembre de l'any anterior, i es resolguin el gener o el febrer. Així la gent que amb bona voluntat fa la cultura d'aquest país, com a mínim, sabrà de quin mal ha de morir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.