Opinió

En parlarem després de les eleccions

Als passadissos de la política és parla que Catalunya podria entrar en un “tancament de caixes” o en una insubmissió fiscal. És a dir, que els catalans deixessin de pagar a l'Estat. Tot això podria passar en el cas que el govern espanyol no pagui els 1.450 milions d'euros del fons de competitivitat aquest 2011. Als despatxos el to és diferent i des de fa dies s'estan negociant fórmules perquè la sang no arribi al riu i perquè el finançament flueixi. Tot i que és difícil arribar a acords amb un govern que fiscalment vol tractar Catalunya com a la resta de les comunitats autònomes espanyoles.

L'enrenou del finançament és llarg i feixuc i hom es pregunta: si Catalunya té dificultats per poder cobrar del govern espanyol els 1.450 milions d'euros, què passaria si assolís el concert econòmic? Ningú no té cap bola de vidre, però potser és millor no saber-ho, ja que tal com va la situació financera espanyola amb el concert econòmic el govern espanyol encara deixaria anar menys diners, tot i que estaria permanentment en deute amb els catalans.

Amb tot i després del complicat consell de política fiscal i financera de dimecres, el govern espanyol aconsella aturar la màquina de l'Estat. Hi ha un clam perquè tothom s'estigui quiet fins després de les eleccions del 22 de maig. Als socialistes li perillen ciutats importants com Sevilla i no van sobrats a comunitats emblemàtiques com Castella-la Manxa o la mateixa Andalusia. Per tant, és el govern espanyol el qui vol deixar els temes financers per més endavant. Després, l'endemà del 22-M, sortirà a la llum el gran problema que l'Estat ha volgut amagar en aquesta llarga campanya electoral. Catalunya va tenir eleccions el novembre passat i poc o molt ha fet els deures de posar-se al dia amb la contenció pública que li va demanar el Ministeri d'Economia.

A Madrid, Castella-la Manxa, Andalusia, Extremadura, el País Valencià, la Rioja, Galícia... encara no s'ha fet i els seus ajuntaments tenen milers de factures sense pagar. I pocs diners per abonar-les. Hi ha treballadors autònoms i mitjanes i petites empreses que esperen cobrar després de les eleccions. Creuen que es complirà la llei de la morositat. Ja ho veurem. Si no es compleix el deteriorament serà total.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.